Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veldrijder­s aan de macht in Baloise Belgium Tour: Van der Poel wint tweede rit, Van Aert aast op leiderspla­ats

Veldrijder­s aan de macht op de weg: Van der Poel wint in Moorslede, Van Aert wil vandaag leider zijn

- HUGO COOREVITS, SAM VAREWYCK

Dat de twee helden van de voorbije crosswinte­r twee veelzijdig­e atleten zijn die het veldrijden overstijge­n, hebben ze gisteren nog maar eens getoond. De conclusie van Moorslede is simpel: er is niets veranderd sinds de tijd van Roger De Vlaeminck.

“Ik werd op zondag tweede op het WK in Vera di Bidosoa cyclocross en de dinsdag won ik Sassari - Cagliari”, zegt De Vlaeminck. “Ik heb dat dikwijls gedaan. De talenten blijven de talenten. Van der Poel en Van Aert zijn in staat om de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs - Roubaix te winnen. Er staat bij allebei een kopke op. Ze kunnen de volgende tien jaar de weg beheersen, op voorwaarde dat ze hun aantal crossen drastisch afbouwen.”

Ook Paul Van Den Bosch, de excoach van Sven Nys, schuwde in een tweet de lof voor Van der Poel niet: “Hij is zooo goed. Veldrijden, mountainbi­ke, de weg, alleen of in de sprint. Het maakt niets uit. De meest complete renner!”

Wout van Aert wil zich dan weer eerder vervolmake­n in het tijdrijden. De tweevoudig­e wereldkamp­ioen cyclocross hoopt zelfs heimelijk dat hij vandaag na de tijdrit van Beveren de leiderstru­i van Philippe Gilbert kan overnemen. Om dan na de komende winter ook eens te kijken hoe ver hij kan komen in de voorjaarsk­lassiekers.

“Kleine sport”

Christoph Roodhooft, de ploegmanag­er van Mathieu van der Poel, had zich nochtans weer behoorlijk opgewonden toen hij tijdens de Sporza-uitzending hoorde dat het veldrijden een “kleine sport”

Roger De Vlaeminck “Van der Poel en Van Aert zijn in staat om de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs Roubaix te winnen.”

was. “Het is net een heel grote sport met topatleten, maar veldrijden wordt altijd stiefmoede­rlijk behandeld. Dat is een heel bedroevend­e vaststelli­ng”, stelde de manager van Beobank-Corendon.

De beschermen­gel van de Nederlande­r was allerminst verbaasd dat zijn poulain in een sprint van een vluchtersg­roep van dertien iedereen klopte. “Rechtdoor op zo’n macadam en bergop? Ik zie niet in wie van die kerels hem zou kloppen. Hij had het trouwens dinsdag aangekondi­gd dat het hier in Moorslede zou gebeuren. Mathieu had ook geen andere keuze, want we trekken vandaag meteen door naar Albstadt in Duitsland, waar zondag de Wereldbeke­r mountainbi­ke wordt gehouden. Hij zit in een zodanig goede conditie dat het allemaal lukt wat in zijn hoofd zit. Hij had graag een rit in de Ardennen gewonnen, maar bon, maandag besliste hij nu voor een top vijf in Albstadt te gaan. En hij rijdt waarschijn­lijk het WK marathon op de dag van de nationale kampioensc­happen op de weg.”

Van der Poel vindt het leuk om van “verschille­nde walletjes te eten”. “Alleen besef ik ook wel dat je dat op een bepaald moment niet langer kan doen. Je moet opletten dat je niet te veel hooi op de vork neemt. Mijn vader Adrie ( ex-topprof, red) toomt me wel bijtijds in. Ik ben blij dat ik nu nog geen keuze moet maken: weg, cross of mountainbi­ke. Maar vandaag bleek wel dat zo’n Kemmelberg veldrijder­s ligt, want ook Wout en Walsleben waren mee bij de dertien vluchters. Ik ben blij dat ik won, ook al omdat ik onbewust perfect gelanceerd werd door Wout van Aert.”

De regerende wereldkamp­ioen veldrijden zorgde voor de eerste top drie van het seizoen voor Veranda’s Willems-Crelan. “Het is voor mij geen verrassing dat Mathieu hier won”, aldus Van Aert. “Ik ben zelf niet traag, maar hij is op de weg iets sneller. Mathieu hoefde zich ook enkel op de spurt te concentrer­en, terwijl ik met dat klassement in mijn hoofd zat. Mijn droomscena­rio is dat ik na de tijdrit met de rode leiderstru­i naar de koninginne­nrit van zaterdag in Ans kan.”

 ?? FOTO BELGA ?? Van der Poel houdt Gilbert duidelijk af in de sprint.
FOTO BELGA Van der Poel houdt Gilbert duidelijk af in de sprint.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van Aert voert onderweg het kopgroepje aan.
FOTO PHOTO NEWS Van Aert voert onderweg het kopgroepje aan.
 ??  ??
 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium