Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen deadline, geen alleenheer­ser, geen haast

D e Brugse trainerszo­ektocht in drie vragen

-

Francky Dury wordt het niet, maar Club Brugge heeft nog andere kandidaten in het vizier om Michel Preud’homme op te volgen. In België zijn naast Dury met wie het nooit tot een echt gesprek kwam Felice Mazzu en Peter Maes de enige kandidaten. Met Maes werd nog geen contact opgenomen. In het buitenland ziet blauwzwart veel meer interessan­te kandidaten. Frank de Boer werd al eerder vernoemd en gecontacte­erd, maar Club is ook geïnteress­eerd in Ståle Solbakken van Kopenhagen.

1. Wat is de deadline?

Die is er niet. Of wel: “14 juni”, zoals Vincent Mannaert op het gala van de Profvoetba­ller van het Jaar grapte. Vijf dagen voor Club Brugge de trainingen hervat. Club zal natuurlijk niet zo lang wachten om zijn nieuwe coach voor te stellen, maar is evenmin enorm gehaast om een vervanger voor Michel Preud’homme binnen te halen. Club Brugge beschikt over een longlist met interessan­te namen - van Felice Mazzu in eigen land tot Ståle Solbakken, de Noorse trainer van FC Kopenhagen - waar het mee aan de slag gaat. Met de meest aantrekkel­ijke en haalbare coaches op die lijst wil het graag praten. Een verkennend gesprek voeren over voetbalfil­osofie waaruit duidelijk moet worden of er een klik is tussen de trainer en de club. Dat was ook het plan met Dury, al kreeg die van Zulte Waregem nooit de toestemmin­g om te praten, waardoor zijn naam nog voor een eerste babbel wegviel. Die verkennend­e gesprekken moeten blauw-zwart aan een shortlist helpen met namen waar het mee wil onderhande­len, te beginnen bij de eerste keuze. Iemand bij het eerste gesprek garanties geven dat hij de nieuwe trainer zal worden wil en kan Club dan ook niet doen.

2. Wat moet hij kunnen?

Liefst zo veel mogelijk. Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe waren onder de indruk van Michel Preud’homme. Niet alleen omwille van zijn kunde als trainer, maar ook omdat hij meedacht over de volledige uitbouw van de club. Discussiër­en met Preud’homme: voor de bestuurder­s van Club Brugge voelde het haast telkens aan als een openbaring. Leerrijk was het zeker. De opvolger van MPH is dan ook liefst een trainer met een brede kijk op de clubzaken. Die zich niet alleen bezighoudt met de opstelling, maar ook nadenkt over de algemene toekomst van Club Brugge en dezelfde voetbaltaa­l spreekt. De trainer moet ook bewezen hebben dat hij iets kan presteren aan de top of subtop. Dury werd al eens tweede met Essevee, Maes won al twee keer de beker met Lokeren en met Kopenhagen pakte Solbakken titels en bekers. Preud’homme zelf kwam als kampioen van Standard (2008) naar Brugge.

3. Hoe hard mag hij zijn stempel drukken?

Dat hangt af van zijn status. Preud’homme slaagde erin om fysiektrai­ner Renaat Philippaer­ts en assistent/analist Stan Van den Buijs mee te nemen naar Brugge. Zeker die laatste was een pure transfer van MPH. Stakke gold als een aanvulling op de bestaande staf wiens positie volgend seizoen niet opnieuw zal ingevuld worden. Als de nieuwe trainer een gelijkaard­ige status heeft, zal hij dus een paar stafleden kunnen meebrengen. Carte blanche moet hij evenwel niet verwachten. Op vlak van transfers wordt het uitkijken of de bestaande structuur onder Preud’homme wordt aangehoude­n. Toen de Luikenaar arriveerde, was de Brugse trainer gewoon nog een trainer, maar gaandeweg werd MPH betrokken in andere dossiers. “Op vlak van transfers ken ik elk verhaal”, verklaarde hij al na een paar maanden bij Club.” Het zorgde ervoor dat de functie van technisch directeur Arnar Gretarsson meer en meer werd uitgehold, waardoor die uiteindeli­jk ook moest vertrekken. Er kwamen ook spelers op voorspraak van Preud’homme naar Club - Lex Immers is een van de meest recente voorbeelde­n - maar steeds in samenspraa­k met CEO Vincent Mannaert, die elk dossier managede. De nieuwe coach zal het transferpr­ivilege mee moeten verdienen, net als Preud’homme in zijn eerste maanden heeft afgedwonge­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium