Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe armer de ouders, hoe minder kinderen over geld weten

Vlaamse tieners weten veel over geld Kloof autochtoon­allochtoon is groot School moet leerlingen financieel opvoeden

- DRIES DE SMET

Als je ouders elke frank in tweeën moeten bijten, krijg je dan als kind ongewild een les in centen tellen en verstandig omgaan met geld? Neen, blijkt uit een grootschal­ige bevraging bij jongeren over hun financiële geletterdh­eid.

De bevraging bij Vlaamse 15-jarigen gebeurde in het kader van de zogenaamde Pisa-onderzoeke­n. Jongeren van wie de ouders tot het kwart rijksten behoren, scoren een vijfde beter dan leeftijdsg­enoten van wie de ouders bij het kwart armsten zijn. Dat is in alle vijftien onderzocht­e landen het geval, maar in Vlaanderen is het verschil opvallend groot. Bovendien is het verschil de voorbije jaren nog groter geworden.

Kristof De Witte, professor onderwijse­conomie aan de KU Leuven, is niet verbaasd. “We zien dat de invloed van de sociaal-economisch­e achtergron­d in Vlaanderen ook erg groot is voor lezen en rekenen. Dit toont aan dat een hervorming in het secundair onderwijs echt nodig is om de ongelijkhe­id weg te werken.”

Ook kinderen met een migratieac­htergrond doen het opvallend slechter in vergelijki­ng met hun autochtone leeftijdsg­enoten. Ook als er rekening mee wordt gehouden dat allochtone gezin- nen gemiddeld armer zijn. Het verschil is de jongste jaren wel kleiner geworden, maar in Australië en Canada bijvoorbee­ld, scoren kinderen met een migratieac­htergrond zelfs beter.

Op één na beste

Gemiddeld scoren de Vlaamse jongeren wel goed. Ze moeten alleen China laten voorgaan, waar bovendien alleen tieners uit enkele grote steden werden bevraagd. Een kwart van de Vlaamse tieners behaalt zelfs de hoogste score.

Voor De Witte is de goede internatio­nale score geen reden om op de lauweren te rusten: 12% van de tieners haalt immers de allerlaags­te score. “Dat is best verontrust­end. Dat wil zeggen dat die jongeren niet weten wat ze moeten doen met een factuur en dat ze niet in staat zijn om eenvoudige berekening­en te maken.”

Scholen moeten nu al een inspanning doen om leerlingen financieel op te voeden, vindt De Witte. Ook al wordt financiële geletterdh­eid vanaf 1 september 2018 een onderdeel van de eindtermen voor de eerste graad. “Dat betekent dat elke 14-jarige de basiscompe­tenties moet behalen. Door alle leerlingen hierover les te geven zou de sociale ongelijkhe­id kleiner moeten worden. Zo zal de financiële kennis minder

afhangen van het feit of kinderen het geluk hebben dat hun ouders het hen kunnen bijbrengen of niet.”

Uit de Pisa-resultaten blijkt dat tieners die vaker met hun ouders over geld spreken, beter scoren. Al is te vaak ook niet goed, want tieners die haast dagelijks met hun ouders over geld spreken, doen het slechter. Allicht omdat er dan geldproble­men zijn.

De Witte vindt dat er een grotere wisselwerk­ing moet zijn tussen het onderwijs en de ouders. “Aan leerlingen kan bijvoorbee­ld gevraagd worden om een oefening toe te passen op het huishoudbu­dget. Zo trek je ook de ouders mee in bad, wat de vicieuze cirkel kan doorbreken.”

 ??  ??
 ??  ?? KRISTOF DE WITTE
KU Leuven ‘‘Dit onderzoek toont aan dat een hervorming van het onderwijs echt nodig is om de ongelijkhe­id weg te werken.”
KRISTOF DE WITTE KU Leuven ‘‘Dit onderzoek toont aan dat een hervorming van het onderwijs echt nodig is om de ongelijkhe­id weg te werken.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium