Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

EGYPTE/WEBSITES GEBLOKKEER­D:

Egypte heeft 21 websites geblokkeer­d, waaronder de Qatarese nieuwssite Al Jazeera en islamistis­che sites. Het land treedt daarmee in de voetsporen van SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten. Alle geblokkeer­de sites bevatten materiaal dat “terrorisme en extremisme steunt en dat leugens verspreidt”, zo werd een veiligheid­sbron geciteerd.

FRANKRIJK/BRAND:

Bij een brand in een appartemen­t in Marseille zijn woensdagna­cht vier mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffe­rs is een kind van 6 jaar oud. De brand brak rond 3u uit op de gelijkvloe­rse verdieping van een gebouw met vier verdieping­en. Eén persoon raakte voor 70 procent verbrand en ligt in het ziekenhuis. Twee anderen liepen een lichte rookvergif­tiging op.

CHINA, VS/OORLOGSSCH­IP:

Een schip van het Amerikaans­e leger dat woensdag langs een eiland in de ZuidChines­e Zee voer, is “zonder toestemmin­g” de territoria­le wateren van China binnengeva­ren, zegt de Chinese regering. De Verenigde Staten hadden woensdag gemeld dat het schip langs het eiland van de Spratleyar­chipel, dat door China opgeëist wordt, was gevaren om de “vrijheid van scheepvaar­t” aan te tonen. De woordvoerd­er van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken liet weten dat China “zich sterk verzet” tegen de actie.

BRAZILIË/BESCHERMIN­G GEBOUWEN:

De Braziliaan­se president Michel Temer heeft 1.500 legertroep­en het bevel gegeven om overheidsg­ebouwen te beschermen, nadat demonstran­ten woensdag het ministerie van Landbouw in hoofdstad Brasilia in brand hadden gezet uit protest tegen Temer. Tienduizen­den Braziliane­n betoogden woensdag tegen de door meervoudig­e corrupties­chandalen achtervolg­de, onverkozen president Michel Temer. Zij willen dat de rechtse politicus ontslag neemt en dat een einde wordt gemaakt aan diens drastische besparings­beleid.

VS/RUZIE MET JOURNALIST:

Een journalist van de Britse krant The Guardian heeft woensdag een lid van de Amerikaans­e Republikei­nse partij ervan beschuldig­d hem tegen de grond gewerkt en zijn bril gebroken te hebben. Het incident vond plaats nadat de reporter een vraag gesteld had over het gezondheid­ssysteem.

PALESTINA/HONGERSTAK­ING:

Zestig Palestijns­e gevangenen zijn woensdag overgebrac­ht naar het ziekenhuis nadat hun gezondheid drastisch was verslechte­rd door een hongerstak­ing. Dat zegt het Palestijns­e comité voor gevangenen. In de afgelopen dagen werden er al tientallen gevangenen opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt gevast uit protest tegen de wantoestan­den in Israëlisch­e gevangenis­sen zoals medische nalatighei­d, de zogenoemde administra­tieve detentie en beperkt familiebez­oek

INDONESIË/AANSLAGEN:

Een bustermina­l in de Indonesisc­he hoofdstad Jakarta is woensdag opgeschrik­t door twee zware ontploffin­gen. De politie gaat ervan uit dat het om evenzoveel aanslagen van kamikazes gaat. Bij de explosies nabij het busstation Kampung Melayu in het oosten van de hoofdstad zijn “doden en gewonden” gevallen; het is niet meteen duidelijk hoeveel. Volgens de politie vielen twee doden, onder wie zeker een van de zelfmoorde­naars.

NEPAL/BERGBEKLIM­MERS:

De vier lichamen van bergbeklim­mers die woensdag op Mount Everest gevonden werden, waren geen nieuwe slachtoffe­rs, zo hebben Nepalese functionar­issen donderdag gezegd. Ze zetten daarmee een eerdere mededeling recht. Een team van sherpa’s had gemeld dat het vier lichamen had gezien aan het kamp op 7.950 meter hoogte. Maar blijkbaar kwamen de bergbeklim­mers al vorig seizoen om het leven, aldus touroperat­or Mingma Sherpa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium