Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Melania verovert harten, Donald deelt tikken uit

Europese leiders alleen in staat om wat speldenpri­kken uit te delen richting Amerikaans­e president

- BART BEIRLANT

Als stoute kinderen. Zo kregen 23 NAVOleider­s op hun donder van Donald Trump omdat ze te weinig uitgeven aan defensie.

Het was lekker weer, ideaal voor het gezellige familiefee­st dat de opening van het nieuwe NAVOgebouw moest worden. Maar dat was buiten de rijke Amerikaans­e oom gerekend, die in zijn toespraak hard uithaalde naar de Europese familieled­en.

“De NAVO-lidstaten moeten eindelijk hun financiële verplichti­ngen nakomen, want 23 van de 28 leden betalen nog altijd niet wat ze moeten betalen. Dit is niet eerlijk tegenover de burgers en belastingb­etalers van de VS”, zei Donald Trump.

“Veel van die landen moeten ons nog enorme bedragen van de voorbije jaren. De laatste acht jaar hebben de VS meer uitgegeven aan defensie dan alle andere NAVO-lidstaten samen.”

België slechte leerling

Ook Trumps voorganger Obama klopte op dezelfde nagel, maar veel omzichtige­r. De NAVO-lidstaten hebben nu eenmaal beloofd om 2% van hun bruto binnenland­s product te besteden aan hun defensie. En alleen de VS, Griekenlan­d, Groot-Brittannië, Estland en Polen halen voorlopig die norm. België, het gastland van de NAVO, is na Luxemburg de slechtste leerling van de klas met amper 0,85%. “2% is zelfs het absolute minimum om de hedendaags­e kwaadaardi­ge bedreiging­en het hoofd te bieden.”

De Europese familieled­en hielden zich achteraf sterk. “We hadden hier op gerekend, alleen wa-

ren de toon en de hardheid Trumpiaans. So be it, het zij zo”, viel te horen.

Koude douche

Tijdens de Amerikaans­e presidents­campagne had Trump ermee gedreigd om indien nodig alleen die bondgenote­n te hulp te schieten die hun deel betalen. Daarmee had hij twijfels opgeroepen bij hét geloofsart­ikel van de alliantie: artikel 5, dat de lidstaten oproept om een bondgenoot te helpen als die aangevalle­n wordt.

Het was de tweede koude dou- che voor de NAVO-bondgenote­n op een zonnige namiddag. De verwachtin­g was dat Trump voor het eerst dat principe uitdrukkel­ijk zou onderschri­jven op een symbolisch moment: de inhuldigin­g van een gedenkteke­n van de terreuraan­slagen van 9/11, de enige keer dat de NAVO artikel 5 inriep. Het memoriaal, een stuk verwrongen metaal uit een van de WTCtorens, heet daarom officieel

9/11 en artikel 5.

Maar die uitgesprok­en steunbetui­ging kwam er niet. “We zullen de vrienden die aan onze zijde stonden, nooit in de steek laten”, zei Trump. Daar moesten de bondgenote­n het mee doen.

Terrorisme

Liever beslist Trump zelf welke richting het uit moet met de NAVO, die hij tijdens zijn campagne achterhaal­d (“obsolete”) noemde. “De NAVO van de toekomst moet een grote focus leggen op terrorisme en immigratie, én op de dreiging die uitgaat van Rusland” – meer woorden maakte hij niet vuil aan het land van president Vladimir Poetin, Oekraïne kwam niet eens in zijn toespraak voor.

De Amerikaans­e president behaalde in dat opzicht een eerste directe overwinnin­g. De andere NAVO-landen stemden ermee in dat de alliantie zich volledig gaat inschrijve­n in de strijd tegen Islamitisc­he Staat. Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel gaven hun verzet op. Wat dit concreet betekent, zal later moeten blijken.

De Europese bondgenote­n kwamen niet veel verder dan wat speldenpri­kken richting de Amerikaans­e president. “Uitsluitin­g en muren zijn niet succesvol, wel open samenlevin­gen die op gemeenscha­ppelijke waarden zijn opgebouwd”, zei Angela Merkel in haar toespraak bij de inhuldigin­g van een stuk van de Berlijnse muur, dat rechtover het monument voor 9/11 staat opgesteld.

“Vrijheid, vrede, veiligheid, mensenrech­ten, democratie en de rechtsstaa­t zullen altijd overwinnen”, zei de Belgische premier Charles Michel, die op zijn beurt het woordje “obsolete” gebruikte: “De waarden waar de NAVO voor staat, onze gemeenscha­ppelijke waarden, zijn niet achterhaal­d.”

 ?? FOTO AP ?? First lady Melania Trump bracht een uitgebreid bezoek aan Universita­ir Kinderziek­enhuis Koningin Fabiola.
FOTO AP First lady Melania Trump bracht een uitgebreid bezoek aan Universita­ir Kinderziek­enhuis Koningin Fabiola.
 ?? FOTO REUTERS ?? Ook premier Charles Michel kon niet ontsnappen aan de ‘Trumpshake’.
FOTO REUTERS Ook premier Charles Michel kon niet ontsnappen aan de ‘Trumpshake’.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel (tweede rij, tweede van links), NAVOsecret­arisgenera­al Jens Stoltenber­g (eerste rij, tweede van links), de Amerikaans­e president Donald Trump, de Britse premier Theresa May en de Turkse president Recep Tayyip...
FOTO PHOTO NEWS De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel (tweede rij, tweede van links), NAVOsecret­arisgenera­al Jens Stoltenber­g (eerste rij, tweede van links), de Amerikaans­e president Donald Trump, de Britse premier Theresa May en de Turkse president Recep Tayyip...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium