Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen en sp.a op één brede kieslijst

Tom Meeuws (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) voeren al een tijdje in alle stilte gesprekken die moeten leiden tot één brede kieslijst voor Antwerpen. Daarop moeten ook niet-politici een plaats vinden. Met een progressie­f project willen ze N-VA uit het

- (svw)

Groen en sp.a willen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober 2018 met een “progressie­f project voor Antwerpen” naar de kiezer trekken. Dat heeft de redactie uit verschille­nde bronnen vernomen. De gesprekken die de Antwerpse sp.a-voorzitter en de Groen-fractielei­der nu al een tijdje voeren, moeten leiden tot een consensus over één kieslijst. Daarop zal er dan ook plaats zijn voor niet-politici, kandidaten uit het middenveld, vereniging­en, on- dernemers en opiniemake­rs. Het woord ‘kartel’ wordt daarbij geschuwd. Er wordt veeleer gesproken van een ‘bondgenoot­schap’. Met hun project willen beide partijen volgend jaar weerwerk bieden aan Bart De Wever en zijn N-VA.

Het lijsttrekk­erschap zou volgens onze bronnen dan toekomen aan Wouter Van Besien.

Groen en sp.a voeren momenteel gesprekken over een brede kieslijst waarop ook nietpoliti­ci staan. Een ‘bondgenoot­schap’ noemen ze het zelf, waarmee topmannen Wouter Van Besien en Tom Meeuws in 2018 naar de Antwerpse kiezer willen trekken.

Een bondgenoot­schap tussen groenen, sp.a’ers en niet-partijgebo­nden Antwerpena­ars met een zekere ‘verantwoor­delijkheid’ in de stad: dat is de concrete piste waaraan anderen Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws en Antwerps Groen-fractielei­der Wouter Van Besien samen werken.

Beide heren beweerden tot nu toe bij hoog en bij laag dat ze pas na de zomer zouden beginnen met onderhande­lingen over een mogelijke samenwerki­ng tussen beide partijen, met het oog op de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018. Verschille­nde bronnen bevestigen ons evenwel dat er de afgelopen weken al gesprekken in die richting waren. En die gesprekken zijn redelijk concreet.

Er zijn nog geen knopen doorgehakt over de precieze vorm van die samenwerki­ng: koppelen ze hun partijen in een kartel, bijvoorbee­ld. Wel duidelijk is dat ze samen streven naar een brede kieslijst.

Middenveld en opiniemake­rs

Zo’n brede kieslijst houdt in dat Antwerpena­ars die expertise en vaardighed­en hebben over stedelijke materies, maar niet politiek gebonden zijn, een belangrijk­e pijler zullen vormen op de uitein- delijke lijst. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan inwoners die actief zijn in vereniging­en of middenveld­organisati­es, maar bijvoorbee­ld ook aan ondernemer­s en opiniemake­rs. “Mensen die weten wat er leeft in het stedelijk weefsel”, aldus een bron. “De uiteindeli­jke kieslijst moet zo breed mogelijk ingebed zijn in de Antwerpse samenlevin­g.”

Bondgenoot­schap

Wouter Van Besien lanceerde naar verluidt de term ‘bondge- nootschap’ om die lijst te omschrijve­n. Een bondgenoot­schap van mensen die zich scharen achter een breed en progressie­f project voor Antwerpen. Dat is namelijk de inhoudelij­ke invulling die Tom Meeuws en Wouter Van Besien aan hun samenwerki­ng willen geven. Daarmee hopen ze naast hun achterban ook niet-politiek gebonden mensen en weifelende kiezers over de schreef te trekken. “We zijn er nu eenmaal van overtuigd dat veel inwoners van Antwerpen verlangen naar een ander beleid”, aldus een Antwerps sp.a-bestuursli­d.

De benaming en de invulling moeten lastige discussies over een kartel binnen de betrokken partijen voorkomen. Zowel bij sp.a als bij Groen is er nog altijd een niet onbelangri­jke groep die huivert van een dergelijke dichte samenwerki­ng. En ook de partijcult­uur is heel verschille­nd.

Maar blijkbaar maken Van Besien en Meeuws zich sterk dat ze die groepen kunnen overtuigen om samen naar de kiezer te trekken, op voorwaarde dat ze hen een goed inhoudelij­k project kunnen voorschote­len. Een samenwerki­ng tussen progressie­ven en nietpoliti­ci, en geen klassiek kartel waarbij het alleen draait om een politiek strategisc­he keuze.

Lijsttrekk­er

Kartel of bondgenote­nlijst, er zal hoe dan ook een lijsttrekk­er nodig zijn. Volgens onze bronnen groeit er stilaan een consensus rond Wouter Van Besien. Die heeft in het verleden al duidelijk gemaakt dat hij de uitdager wil zijn van burgemeest­er Bart De Wever.

Sp.a en Groen geven zichzelf nu tot na de zomervakan­tie om te landen.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, KRIS VAN EXEL ?? Groenfract­ieleider Wouter Van Besien en Antwerps sp.avoorzitte­r Tom Meeuws hopen naast hun achterban ook nietpoliti­ek gebonden mensen en weifelende kiezers over de schreef te trekken.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, KRIS VAN EXEL Groenfract­ieleider Wouter Van Besien en Antwerps sp.avoorzitte­r Tom Meeuws hopen naast hun achterban ook nietpoliti­ek gebonden mensen en weifelende kiezers over de schreef te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium