Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw vertraging voor tram naar MAS

Schepen Koen Kennis: “Dit maakt geen verschil voor de knip van de Leien”

- JAN STASSIJNS

Tram 7 zal op 3 juni niet naar het Eilandje rijden. De infrastruc­tuur tussen de SintPieter­svliet en het MAS is niet op tijd klaar. De ingebruikn­ame wordt dus uitgesteld naar midden juni, na de knip van de Leien.

Het is al de tweede keer dat de tram naar het Eilandje uitgesteld wordt. Normaal gezien had tram 7 al in april tot aan het MAS moeten rijden, maar door problemen met de ondergrond werd dat toen uitgesteld naar 3 juni. Dit keer heeft de aannemer vertraging opgelopen, waardoor De Lijn onvoldoend­e heeft kunnen testen of trams veilig kunnen rijden. De nieuwe tramhaltes aan de Brouwersvl­iet en het MAS op het Eilandje zullen pas midden juni bediend worden. De Sint-Pietersvli­et blijft tot dan de eindhalte van tram 7.

Bij veiligheid­stesten controlere­n ingenieurs en technici van De Lijn verschille­nde factoren. Zo wordt nagegaan of de tram kan passeren zonder ergens tegen te rijden, wordt de ligging op de sporen getest of de aansturing van de wissels. Dat gebeurt zowel stapvoets als bij de normale snelheid. Tot nu toe kon De Lijn alleen stapvoets testen. “Op veiligheid willen we geen millimeter toegeven”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

“We hebben dit doorgespro­ken met de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer, en beslist om de ingebruikn­ame uit te stellen tot alles op punt staat. Als de aannemer zich aan de nieuwe timing houdt en de testen succesvol zijn, kan tram 7 in de tweede helft van juni naar zijn nieuwe bestemming rijden. Voor de aannemer betekent het uitstel wel dat hij een deel van zijn voorziene vergoeding niet krijgt.”

Tram 7 zal dus pas na de knip van de Leien naar het Eilandje rijden. Op 5 juni wordt gestart met de heraanleg van het Operaplein en starten de werken aan de ondergrond­se parking en de autotunnel­s. Tot januari 2018 is er geen doorgaand verkeer mogelijk tussen de Violierstr­aat en de Maria-Theresiale­i. De Lijn benadrukt dat het uitstel voor tram 7 niet veel verschil maakt voor de knip van de Leien. “De ingebruikn­ame van tram 6 naar P+R Luchtbal en de tunnel onder de Frankrijkl­ei ( tram 8 en 10, red.) zijn daarvoor veel belangrijk­er”, benadrukt Kesteloot. “Zoals het er nu naar uitziet, zullen we beide trajecten in gebruik kunnen nemen om alternatie­ven aan te bieden vanaf de knip. Voor beide trajecten is er nog wel wat werk aan de winkel, maar alles verloopt daar wel volgens schema.”

“Tweehonder­d meter”

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) begrijpt dat De Lijn de veiligheid vooropstel­t. “Dat tram 7 pas midden juni naar ’t Eilandje kan doorrijden is spijtig, maar het is geen breekpunt”, zegt de schepen. “Het gaat over een stuk van tweehonder­d meter dat geen verschil maakt voor de knip van de Leien.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het is nog even wachten tot de tram doorrijdt naar het MAS.
FOTO PATRICK DE ROO Het is nog even wachten tot de tram doorrijdt naar het MAS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium