Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tusk geeft onenigheid over Rusland, klimaat en handel toe

Na zijn gesprek met de Amerikaans­e president Donald Trump gaf Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad toe dat er meningsver­schillen blijven over cruciale dossiers.

- (bar)

“Mijn indruk is dat we het op veel domeinen eens zijn, eerst en vooral over de strijd tegen terrorisme”, zei de Europese Donald na de ontmoeting, die ook bijgewoond werd door Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker. “Maar andere onderwerpe­n blijven open, zoals het klimaat en handel. En ik ben niet 100% zeker dat we vandaag kunnen zeggen dat we een gemeenscha­ppelijk standpunt hebben over Rusland, hoewel we op dezelfde lijn lijken te zitten over het conflict in Oekraïne.”

De VS dreigen ermee uit het klimaatakk­oord van Parijs te stappen, en Trump loopt ook niet warm voor een vrijhandel­sak- koord tussen de EU en zijn land.

“Juncker legde grote nadruk op een intensiver­ing van de samenwerki­ng inzake handel, omdat dit een win-winsituati­e is voor de twee partijen”, zei Mina Andreeva, woordvoers­ter van de Commissie. “Ze kwamen overeen om werk te beginnen maken van een gezamenlij­k actieplan inzake handel.” Andreeva sprak van een “goede, hartelijke en vriendelij­ke discussie”.

Daarna schoven ook Antonio Tajani als voorzitter van het Europees Parlement en Federica Mogherini als Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU nog aan.

Trump, die zich vorig jaar nog positief uitliet over de Brexit, vertelde volgens een anonieme Europese bron aan Tusk en Juncker dat hij zich zorgen maakt over jobs die in de VS zouden sneuvelen door de Brexit. Zelf sprak de Amerikaans­e president zich niet uit over de ontmoeting met de EU-leiders.

 ?? FOTO'S AP ?? Tot op het bittere eind wilde de Amerikaans­e
president in het middelpunt van de belangstel­ling staan. Zonder gêne duwde
Donald Trump de premier van Montenegro Duško Markovic
aan de kant, om nadien nog eens
hooghartig en zelfvoldaa­n zijn...
FOTO'S AP Tot op het bittere eind wilde de Amerikaans­e president in het middelpunt van de belangstel­ling staan. Zonder gêne duwde Donald Trump de premier van Montenegro Duško Markovic aan de kant, om nadien nog eens hooghartig en zelfvoldaa­n zijn...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium