Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het viel wel mee in de hellhole

- WERNER ROMMENS

10.30u

Europees president Donald Tusk ontvangt Trump in de gebouwen van de Europese Unie. “Over heel veel zaken – terrorisme bijvoorbee­ld – zijn we het eens”, zegt Tusk. Over Rusland, het klimaatakk­oord en internatio­nale handelsver­dragen veel minder.

11.10u

De Amerikaans­e first lady krijgt een rondleidin­g in het Brusselse koningin Fabiola-kinderziek­enhuis, waar ze met een aantal patiëntjes spreekt en mee bloemen in elkaar knutselt.

13u

Trump heeft op de Amerikaans­e ambassade een gesprek met de net verkozen Franse president Emmanuel Macron. Trump steunde voluit zijn concurrent­e Marine Le Pen tijdens de Franse presidents­verkiezing­en.

14.30u

Een bont allegaartj­e van betogers – sommigen zelfs verkleed als clown – blokkeert een tijdlang de Leopold III-laan, in de buurt van de NAVO. De politie laat het clowneske verzet eerst begaan, maar pakt uiteindeli­jk een honderdtal betogers op.

15.50u

Grote zenuwachti­gheid bij de politie als een tiental betogers zichzelf heeft vastgekete­nd aan een portiek boven de autoweg die naar de NAVO leidt, enkele minuten voordat de Amerikaans­e president daar passeert. De politie slaagt er niet in alle betogers op tijd weg te krijgen. De escorte met Trump rijdt uiteindeli­jk gewoon onder de portiek door waarop nog enkele betogers vastzitten.

17u

Aan het nieuwe gebouw van de NAVO begint de officiële inhuldigin­g van het bouwwerk. “Ik zal maar niet vragen hoeveel het gekost heeft

(1,1 miljard euro, red.), maar het is in elk geval mooi”, zegt Trump. Zo goed als alle regeringsl­eiders van de 28 lidstaten van de NAVO zijn aanwezig, koning Filip inbegrepen. Ze horen Trump in een publieke bolwassing bulderen dat “alle leden eindelijk hun eerlijke NAVO-bijdrage moeten betalen”. 23 lidstaten – waaronder België – zijn volgens Trump de NAVO “enorme sommen geld” schuldig.

18.30u

Koningin Mathilde geeft de first ladies van de NAVO-staatshoof­den een rondleidin­g in de koninklijk­e serres, gevolgd door een diner op het kasteel van Laken. Er is ook één man bij, de echtgenoot van de Luxemburgs­e premier Xavier Bettel.

20.47u

De veiligheid­sdiensten in ons land halen opgelucht adem. ‘The Donald’ en zijn gevolg zijn heelhuids weer vertrokken, richting het Italiaanse Taormina, waar morgen een G7top plaatsvind­t.

16.15u

Premier Charles Michel en zijn vriendin Amélie Derbaudren­ghien begroeten Trump, de man die Brussel tijdens zijn campagne een “hellhole” noemde. Ook Charles Michel ondergaat de typische, nogal brutale Trump-handdruk.

16.20u

De Brusselse buitenring wordt compleet afgesloten, net als het treinverke­er over de ring. In The Beast”, de gepantserd­e presidenti­ële wagen, gaat het in snelvaart over een onwezenlij­k lege Brusselse ring richting het koninklijk paleis. Het verkeer in en rond Brussel draait compleet in de soep.

16.50u

“In een ontspannen sfeer” ontvangen koning Filip en koningin Mathilde Donald Trump en zijn echtgenote. Waar hun gesprek over gaat, wordt niet bekendgema­akt.

17u

Charles Michel heeft op het paleis een “hartelijk gesprek, zonder taboes” met de nieuwe Amerikaans­e president. Ook buitenland­minister Didier Reynders (MR) en defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) tekenen present. “We hebben hem duidelijk gemaakt dat de NAVO geen verouderde organisati­e is”, aldus Michel. Op Trumps uitspraken dat Brussel een hellhole is, wordt niet meer teruggekom­en. Melania Trump krijgt intussen tekst en uitleg over de werking van Child Focus.

18u

Aan het Brusselse Noord-station stappen 9.000 betogers op in een antiTrump-mars, “om Trump figuurlijk terug in het kruis te grijpen”, aldus ABVV-jongerenco­ördinator Jeff Jonckers. Veel betogers dragen een roze pus

sy hat, een symbool voor vrouwenrec­hten, vanwege de vrouwonvri­endelijke uitlatinge­n van Trump. De betoging eindigt zonder noemenswaa­rdige incidenten.

19u

The Beast rijdt de Amerikaans­e ambassade aan de Brusselse kleine ring binnen. Trump brengt in het zwaar beveiligde gebouw de nacht door, van zijn vrouw Melania wordt gezegd dat ze in het chique The Hotel aan de Waterloola­an slaapt. Maar of dat klopt, blijft onduidelij­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium