Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vertrek vroeg of sta in de file”

Verkeersce­ntrum verwacht ook vandaag hinder op snelwegen richting kust

- SAM REYNTJENS, WERNER ROMMERS

Het goede weer en het lange weekend hebben gisteren en woensdag al meteen voor lange files gezorgd. Ook vandaag en zelfs zaterdag verwacht het Vlaams Verkeersce­ntrum nog grote drukte op de snelwegen richting kust.

Het ziet ernaar uit dat het Hemelvaart­weekend van 2017 een perfecte kopie van dat van 2016 wordt. Zowel qua weer als qua verkeer. “Het is woensdagav­ond al begonnen met de drukste avondspits van het jaar, met 250 kilometer file”, zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum vorig jaar in uw krant. Gisteren klonk het: “Woensdagav­ond stond er meer dan 250 kilometer file, de drukste avondspits van het jaar.”

Ook Hemelvaart­sdag was een kopie van een jaar geleden, met lange files op de snelwegen naar de kust. “En dan vooral in de voormiddag”, zegt Bruyninckx. “In heel Vlaanderen was het druk door het mooie weer, het verlengde weekend en het vele recreatiev­e verkeer.” Een ongeval op de E40 in Loppem zorgde ervoor dat er richting kust nog zwaardere vertraging­en waren dan al het geval was. In Antwerpen waren zelfs geen ongevallen nodig voor lange files. “De voormiddag was heel druk”, aldus Bruyninckx. “Richting Gent was het aanschuive­n door het verkeer dat naar de kust wilde. In de andere richting zorgden werkzaamhe­den aan het wegdek tussen Borgerhout en Deurne voor file.”

Blokrijden

Het Verkeersce­ntrum probeerde op verschille­nde manieren de bestuurder­s toch relatief vlot aan de kust te krijgen. “Om het ongeval in Loppem te vermijden, raadden we het verkeer vanuit Antwerpen aan de E34 te nemen. Daar was er ook vertraging door werkzaamhe­den, maar die viel beter mee.”

In het Gentse, waar kustganger­s vanuit Brussel en Antwerpen samenkomen, werd blokrijden ingevoerd. “Niet meer met politiemot­ards, maar aan de hand van de dynamische snelheidsb­orden boven de snelweg”, legt Bruyninckx uit. “Door samen wat trager te rijden, geraken we samen vlotter vooruit, is de redenering.”

“Voor 9 uur voorbij Gent”

Als ook de brugdag vandaag zich spiegelt aan die van 2016, ziet het er niet goed uit voor wie vandaag naar de kust vertrekt. “Ongezien op een brugdag: op de Vlaamse snelwegen stond gistermidd­ag tot 100 kilometer file. De wegen slibden dicht”, luidde het vorig jaar.

“Wij gaan ervan uit dat het vrijdag (vandaag) en zaterdag opnieuw heel druk zal zijn”, zegt Bruyninckx. “Ook de komende dagen blijft de kust een populaire bestemming.”

Voor wie zich ondanks die onheilsber­ichten alsnog een weg met de wagen naar zijn of haar bestemming wil banen, heeft Bruyninckx enkele tips. “Vertrek goed op tijd, neem niet eerst rustig een uitgebreid ontbijt”, zegt hij. “Eigenlijk moet je proberen om voor 9 uur voorbij Gent te zijn. Een andere optie is wachten tot na de middag. Neem zeker enkele flesjes fris water mee in de auto, want je zal niet de enige zijn die naar de zee wil rijden.”

Voldoende drinken is ook een boodschap die meegegeven wordt aan de deelnemers van de 20 km door Brussel. 38.000 lopers worden daar zondag aan de start verwacht bij een bijna tropische hitte. “Sporters moeten beseffen dat ze voldoende moeten drinken, ook op voorhand. Gelet op de inspanning­en die ze leveren, lopen ze bij warm weer een verhoogd risico op uitdroging. En dat kan fataal aflopen”, zegt sportarts Tom Teugelingk­x.

De organisati­e van de 20 km plant extra waterbevoo­rrading (elke 3 km) en deelt halverwege sportdrank uit. “En aan de finish krijgt elke loper een grote fles water”, klinkt het. Kwestie van snel opnieuw voldoende vocht binnen te krijgen, een raad die ook de vereniging van sport- en keuringsar­tsen geeft.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Naar schatting 200.000 tot 220.000 dagtoerist­en zaten aan de kust op Hemelvaart­sdag, en de hotels hadden een bezettings­graad van 90 tot 95%. Ook de volgende dagen wordt het over de koppen lopen op het strand.
FOTO SIMON MOUTON Naar schatting 200.000 tot 220.000 dagtoerist­en zaten aan de kust op Hemelvaart­sdag, en de hotels hadden een bezettings­graad van 90 tot 95%. Ook de volgende dagen wordt het over de koppen lopen op het strand.
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Voldoende drinken, luidt de boodschap. Al is alcohol niet de beste dorstlesse­r.
FOTO SIMON MOUTON Voldoende drinken, luidt de boodschap. Al is alcohol niet de beste dorstlesse­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium