Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verloor van een toptalent”

- (hc)

Philippe Gilbert kon ermee leven dat hij van Mathieu van der Poel de sprint verloor. “Natuurlijk win ik liever aan de achterdeur van mijn ploegmanag­er Patrick Lefevere. Tweede worden voelt nooit lekker aan, maar Mathieu is een toptalent. Net als Wout van Aert. Ook al ken ik hem wat minder en weet ik niet hoe hij in de Ardennen uit de voeten kan. Van der Poel werd als junior in Firenze ook al wereldkamp­ioen op de weg. Het verlies was niet nipt, hè. Er was een dikke

vélo verschil.”

Tijdrit

De ex-wereldkamp­ioen was wel blij dat hij de leiderstru­i van Bryan Coquard erfde. “Ik begin liever met 16 seconden voorsprong op Tony Martin aan de tijdrit dan dat ik die tijd moet inhalen tegen de Duitser. Ik ben ook liever vrijdagavo­nd leider dan nu. Dat zou betekenen dat ik een mooie optie neem op een potentiële eindzege. Tony Martin legde altijd de basis van zijn eindwinst in de tijdrit, maar ik noteer ook dat hij toen telkens bij Quick-Step reed. Dat betekent dat hij toen een sterke ploeg achter zich had. Nu ben ik de man die deze ploeg zaterdag in mijn streek in steun heb. Martin blijft natuurlijk in het tijdrijden een van dé specialist­en, maar het is wel een afstand die me kan liggen. Als ik één seconde per kilometer verlies, dan zal het erop aankomen.”

Dé man van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race hoopt na zes jaar nog eens de Baloise Belgium Tour te winnen. “Ook al sta ik ver van mijn conditie van toen. Ik ben niet slecht, maar er is nog veel werk. Het duurt ook nog een tijdje vooraleer het BK en de Tour zich aandienen. Maar gezien het deelnemers­veld en mijn status was ik verplicht om hier voorin te zitten.”

 ?? FOTO BELGA ?? Gilbert in de leiderstru­i.
FOTO BELGA Gilbert in de leiderstru­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium