Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb me geamuseerd”

Stoffel Vandoorne beleeft zijn “beste dag van het jaar”

- GERT VERMERSCH

Stoffel Vandoorne kon tevreden terugblikk­en op de eerste dag van zijn eerste Grand Prix van Monaco: tachtig ronden gereden in de vrije trainingen, elfde tijd, volledig programma afgewerkt én tot twee keer toe sneller dan Jenson Button. Al vindt de WestVlamin­g dat laatste naar eigen zeggen minder belangrijk.

Glunderend­e gezichten gisteren bij McLaren-Honda. Met beide wagens in beide sessies net buiten de top 10 is er duidelijk (en eindelijk) beterschap.

“Het is de eerste keer dit jaar dat we in de vrije trainingen een volledig voorbereid­ingsprogra­mma kunnen afwerken”, analyseerd­e een tevreden Stoffel Vandoorne. “Bovendien zijn de nieuwe F1wagens hier heel indrukwekk­end. Ik heb me best geamuseerd, de rondetijde­n vielen ook heel goed mee. Misschien kan ik zelfs nog ietsje beter, want mijn snelste ronde werd onderbroke­n door een rode vlag. Bovendien werkten we ’s namiddags een beetje in de verkeerde richting. De afstelling­en waren niet helemaal je dat. De verschille­n in de middenmoot zijn wel heel klein. Ik vrees dat het in de kwalificat­ies van zaterdag een beetje een loterij wordt, want één keer gehinderd worden door een traagrijde­nde auto en je ronde is om zeep.”

Of Vandoorne voldoening haalde uit het feit dat hij tot twee keer toe sneller was dan Jenson Button? “Neen, niet echt”, klonk het. “Ik concentree­r me op mijn eigen prestaties.”

Ook bij Jenson Button viel een brede glimlach te noteren. De ex-wereldkam- pioen is duidelijk blij dat hij er nog een keer bij is. “Ach, ik heb de Formule 1 niet echt gemist”, grijnsde de 37-jarige Button. “Maar ik heb zelden zoveel plezier beleefd als vandaag. Ondanks het feit dat het zeven maanden geleden is dat ik achter het stuur van een F1 kroop, kwamen de automatism­en snel terug. En die nieuwe auto’s... Zo indrukwekk­end. Voluit aan het zwembad, voluit in Massenet. Alleen bij de langzamere stukken doe ik het nog wat voorzichti­g aan.”

En achter tragere rijders die in de weg reden, uiteraard. Over Buttons boordradio viel nogal wat gevloek te horen. “Mijn excuses daarvoor. Kijk toch in je

spiegels, denk ik dan. Toon wat respect voor de andere rijders. Maar ach, ik vrees dat het vergeefse moeite is. Sommige dingen zullen nooit veranderen.”

Zoals het competitie­beest dat bij Button snel opnieuw de kop opsteekt. Ook als hij het over Stoffel Vandoorne heeft. “Kijk, Stoffel heeft het nog niet makkelijk gehad dit jaar”, stelt de Brit. “De nieuwe F1-wagens zijn niet makkelijk en Fernando Alonso is een te duchten teammaat. Wat niet wil zeggen dat ik dit weekend mededogen zal hebben. Stoffel is zondag één van mijn negentien concurrent­en, laat daar geen twijfel over bestaan.” Dat belooft.

 ?? FOTO RR ?? In Monaco heeft niet iedereen oog voor de voorbijfli­tsende Vandoorne. Die bleef ploegmaat Button voor.
FOTO RR In Monaco heeft niet iedereen oog voor de voorbijfli­tsende Vandoorne. Die bleef ploegmaat Button voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium