Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In een tweedekker boven Antwerpen

- (id)

Op de luchthaven van Deurne vindt, als ode aan de Belgische vliegtuigb­ouwers Stampe en Vertongen, de 26ste Antwerp Stampe Fly In plaats. Zaterdag worden luchtdopen in de befaamde SV4tweedek­ker gegeven en zondag kunt u zich vergapen aan een luchtshow met historisch­e vliegtuige­n.

Luchtvaart­pioniers Jean Stampe en Maurice Vertongen richtten in 1923 hun vliegschoo­l en vliegtuigf­abriek op in Antwerpen. Samen met Jan Olieslager­s - ‘de Antwerpse Duivel’ - legden zij de kiem van de Antwerpse luchthaven.

Nabij het vliegveld van Deurne is al jaren het Stampe en Vertongen Museum geves- tigd. Tijdens de Antwerp Stampe Fly In kunt u dat zaterdag en zondag bezoeken tussen 14u en 17u. “Wie liever zelf de lucht in wil, kan zaterdag een luchtdoop in een Stampetwee­dekker boeken”, zegt Danny Cabooter. “Vanwege de voorspelde oostelijke wind zal het toestel – met naast de piloot, één passagier – richting Albertkana­al vliegen. Via Merksem neemt het toestel een bocht om daarna boven Antwerpen te vliegen.”

Een tweedekker bezorgt de passagiers een heel apart gevoel. “Het vliegtuig heeft een snelheid van slechts 100 km per uur. Voor een auto is dat snel, maar voor een vliegtuig is het alsof je blijft hangen. Dat biedt de kans om de omgeving goed in je op te ne- men. In de open cockpit is ook de wind om je heen een bijzondere gewaarword­ing.”

Een luchtdoop in een tweedekker, zaterdag vanaf 13u tot 17u, kost 120 euro per persoon. Geïnteress­eerden schrijven zich ter plaatse in. Dankzij Royal Antwerp Aviation Club kunt u ook met een vierpersoo­nstoestel meevliegen. Zo’n vlucht kost 80 euro per persoon.

OORLOGSVLI­EGTUIGEN

Boven de luchthaven van Deurne vindt zondag vanaf 13u een airshow plaats. “Deze wordt traditione­el geopend door een vijftienta­l tweedekker­s. Daarna volgen acrobatisc­he demonstrat­ies door vliegtuige­n van de Eerste en Tweede Wereldoorl­og met als sluitstuk de Belgische Red Devils, samen met hun destijds befaamd boegbeeld, de Fouga Magister. Afsluitend is er een ‘paradrop’. Parachutis­ten trachten daarbij te landen op de aangegeven stip.”

Antwerp Stampe Fly In, 27 en 28/05 tussen 10u en 17u, luchthaven Deurne. Zaterdag gratis, zondag toegang 5 euro. www.stampe.be

 ?? FOTO
BERT HULSELMANS ?? Tweedekker boven Antwerpen.
FOTO BERT HULSELMANS Tweedekker boven Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium