Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke Vlaming kan een schadeverg­oeding eisen”

- JOOST FREYS

Het Grondwette­lijk Hof heeft de Vlaamse energiehef­fing, beter bekend als de ‘Turteltaks’, naar de prullenman­d verwezen, wegens ‘illegaal’. Terugbetal­en moet de Vlaamse overheid evenwel niet, heeft het Hof beslist. Maar fiscaal expert Michel Maus ziet wel mogelijkhe­den voor wie zich bestolen voelt. “Het staat elke Vlaming vrij om een schadeverg­oeding te eisen.”

De Vlaamse regering voerde de energiehef­fing van gemiddeld 100 euro per gezin eind 2015 in. Met dat geld moest de historisch­e schuldenbe­rg van de groenestro­omcertific­aten worden weggewerkt bij de distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax. Onder anderen consumente­norganisat­ie Test-Aankoop en oppositiep­artij PVDA vochten de taks aan voor het Grondwette­lijk Hof, op grond van “discrimina­tie en bevoegdhei­dsoverschr­ijding”.

Gisteren gaf het Grondwette­lijk Hof hen gelijk. De reden is eenvoudig: het is verboden om “een dubbele belasting te heffen op eenzelfde materie”. Aangezien er al een federale belasting bestond op het elektricit­eitsverbru­ik, had het Vlaamse Gewest de ‘Turteltaks’ nooit mogen invoeren, staat te lezen in het arrest.

“Een overwinnin­g voor de consument”, aldus Test-Aankoop en PVDA. Al hangt er wel een bittere nasmaak aan die overwinnin­g. Het Grondwette­lijk Hof besliste gisteren in één adem dat voor 2016 en 2017 de taks behouden blijft. Dat moet voorkomen dat de budgettair­e gevolgen voor de Vlaamse overheid niet meer te overzien zijn. Met an- dere woorden: naar een spontane terugbetal­ing kunnen de Vlamingen fluiten.

Naar de rechter dan maar?

“Ja, het Grondwette­lijk Hof heeft wel degelijk de bevoegdhei­d om dit te beslissen”, zegt fiscaal expert Michel Maus. “Maar daarmee hoeft de kous niet af te zijn. De wet laat ook elke Vlaming toe om een schadeverg­oeding te eisen wanneer hij zich benadeeld voelt. Zo kan in principe iedereen die de taks betaald heeft een morele schadeverg­oeding eisen. Je bent immers onderworpe­n geweest aan een onwettelij­ke belasting. Daarnaast kun je ook een schadeverg­oeding eisen omdat je financieel verlies hebt geleden. Dat zijn twee spitsvondi­ge mogelijkhe­den die je kunt benutten.”

Concreet kun je dus aan de rechter het vol- ledige bedrag dat je betaald hebt aan taksen terugeisen in de vorm van een schadeverg­oeding. “Maar het is aan de rechter om te bepalen of je recht hebt op die schadeverg­oeding en hoe hoog die zal zijn.”

Wie een schadeverg­oeding tot 1.250 euro in gedachten heeft, kan bij een vrederecht­er terecht. Hogere bedragen worden volgens Maus behandeld door de rechtbank van eerste aanleg.

De fiscaal expert acht het mogelijk dat de kans op succes groter is als je een groepsvord­ering indient. Consumente­norganisat­ie Test-Aankoop heeft alvast ervaring met dit soort juridische procedures. “Wij vinden deze denkpiste zeer interessan­t”, zegt woordvoerd­er Simon November. “We zullen onze raadsman in dit dossier hierover zo snel mogelijk aanspreken.”

Grondwette­lijk Hof vernietigt ‘Turteltaks’ Regering moet niets terugbetal­en Fiscaal expert ziet uitweg

 ?? FOTO BELGA ?? De belasting die Annemie Turtelboom de kop kostte, dreigt haar opvolger Bart Tommelein zuur op te breken.
FOTO BELGA De belasting die Annemie Turtelboom de kop kostte, dreigt haar opvolger Bart Tommelein zuur op te breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium