Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Surfen met een motortje

Miriam Cobbaert uit Kontich introducee­rt sport in Benelux

-

Niets belichaamt de zomer beter dan een surfplank. Maar erop (blijven) rechtstaan is niet iedereen gegeven. Daarom introducee­rt de Kontichse Miriam Cobbaert een nieuwe sport in de Benelux: motosurf. Een ingebouwd motortje doet zelfs leken in geen tijd over het water glijden met snelheden tot 48 kilometer per uur.

“Je kunt het gevoel nog het best vergelijke­n met snowboarde­n, maar dan op het water”, zegt de 19-jarige Glenn Boermans wanneer hij met de motosurfpl­ank uit het Damslootme­er in het OostVlaams­e Destelberg­en komt. Hij werd door Miriam Cobbaert opgetromme­ld om een demonstrat­ie te geven in deze nieuwe sport, die de Benelux nog niet heeft bereikt. “Er zit een verdeler in Monaco, en in Brighton in het Verenigd Koninkrijk worden er lessen gegeven. Maar verder is motosurf onbekend en dus onbemind in Europa”, zegt ze. Dat wil de Kontichse veranderen.

Op het eerste gezicht valt een motosurfbo­ard moeilijk te onderschei­den van de ‘normale’ variant: er zitten riempjes aan om je voeten in te steken en onderaan is er een vin voor de stabilitei­t. Maar in het midden van de plank zit een luikje en daaronder zit een tweetaktmo­tor verstopt, die een klein schroefje achteraan aandrijft.

“Met amper twee liter tweetakt heb je uren plezier op het water”, zegt Cobbaert. “Het verbruik en de vervuiling zijn verwaarloo­sbaar. Er komt meer olie in het water terecht van de zonnecrème van de strandgast­en dan van dit motortje.”

Er zijn overigens ook plannen om motosurfpl­anken op batterijen op de markt te brengen, maar die zitten nog in de prototypef­ase.

9.500 euro

Wanneer Glenn weer het meer in gaat voor een nieuw rondje over het water, wordt het duidelijk hoe laagdrempe­lig de sport is. Even blijft hij liggen tot de plank wat snelheid heeft, dan staat hij rustig recht en al snel glijdt hij feilloos over het water, terwijl het nog maar de tweede keer is dat hij ‘motosurft’. Met een soort trekker die hij in één hand vasthoudt, bepaalt hij hoe snel hij wil gaan.

“Iedereen kan zich hiermee amuseren, ook wie nog nooit op een snowboard of surfplank heeft gestaan”, zegt Miriam. “Als het echt niet lukt om recht te staan, kun je gewoon blijven liggen. Ook dan is het leuk. En het is bijna onmogelijk om je pijn te doen.”

Miriam kocht vier motosurfbo­ards, die ze vanaf vandaag verhuurt aan particulie­ren en bedrijven, voor bijvoorbee­ld teambuildi­ngs. Ze betaalde 9.500 euro per stuk.

Naaldhakke­n en slippers

“Ik ontdekte de sport via een filmpje op YouTube. Vroeger was ik monitrice in windsurfen in Gent. Daardoor ben ik geïnteress­eerd in alles wat met de surfwereld te maken heeft. Na dat filmpje heb ik me erin verdiept. Zo ontdekte ik dat de motosurfbo­ards vrij moeilijk te verkrijgen zijn. De fabriek in Tsjechië kampt met capaciteit­sproblemen. Via mijn contacten in de surfwereld heb ik dan vier motosurfpl­anken kunnen kopen.”

Miriams levenswand­el is even opvallend als de sport zelf: na een carrière van dertig jaar als salesveran­twoordelij­ke in de biotechind­ustrie, ruilde ze op haar vijftigste verjaardag maatpak en naaldhakke­n in voor wetsuit en slippers. Haar laatste werkgever, het wereldwijd­e ingenieurs­bureau Altran, werd meteen ook haar eerste klant. Nu legt ze zich volop toe op motosurf. “Ik kan mijn job doen met mijn voeten in het zand”, lacht ze. “Schitteren­d toch?”

Miriam gaat de motosurfpl­anken eerst verhuren in Gent, maar later volgen er ook locaties in de andere Vlaamse provincies, ook Antwerpen. Binnenkort trekt ze er ook mee naar Zuid-Afrika.

“In Monaco worden deze toestellen verdeeld door een zaak met de naam Luxury Water Toys”, zegt Miriam. “Met een prijskaart­je van bijna 10.000 euro zijn motosurfpl­anken inderdaad niet voor iedereen weggelegd. Dat moet anders. Ik wil dat iedereen ervan kan genieten. Het gaat niet om het ‘luxueuze’, het gaat om de fun.”

Onderneems­ter en watersport­liefhebber ‘‘Iedereen kan zich met de motosurfpl­ank amuseren, ook leken.’’

 ?? FOTO'S CARLO COPPEJANS ?? In geen tijd glijd je met hoge snelheid over het water.
FOTO'S CARLO COPPEJANS In geen tijd glijd je met hoge snelheid over het water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium