Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Complete impasse: na zeven stemrondes nog geen rector

Roep om komaf te maken met nodige tweederdem­eerderheid klinkt steeds luider

-

De woelige rectorverk­iezingen aan de UGent hebben weer geen winnaar opgeleverd. Enige kandidaat Rik Van de Walle beet voor de zevende keer op rij in het zand. De roep om komaf te maken met de noodzakeli­jke tweederdem­eerderheid klinkt steeds luider. “Als dat niet gebeurt, zullen we nooit finishen”, klinkt het.

Zijn oproep om nog één keer met z’n allen op hem te stemmen, is op een njet uitgedraai­d. Rik Van de Walle en zijn running mate Mieke Van Herreweghe haalden voor de zevende keer op rij niet de vereiste tweederdem­eerderheid.

Zware slag

Het signaal is dit keer wel aangekomen, want het duo besloot om de handdoek in de ring te gooien. “Ongetwijfe­ld een zware slag voor Rik”, zegt zijn voormalige tegenstand­er Guido Van Huylenbroe­ck. Niet alleen voor Van de Walle, maar bij uitbreidin­g voor de hele unief, die er maar niet in slaagt om een rector te verkiezen.

De farce doet de discussie over de kiesproced­ure in alle hevigheid losbarsten. Mocht de man aan de KU Leuven voor rector zijn gegaan, dan was hij met de vingers in de neus gewonnen. Daar won Luc Sels met amper 48 stemmen verschil.

Politicolo­og Carl Devos pleit er daarom openlijk voor om af te stappen van de benodigde tweederdem­eerderheid. “Als dat niet gebeurt, zullen we nooit finishen”, zegt hij.

Duidelijkh­eid zal er pas volgende week komen, wanneer de raad van bestuur zich over het verdere verloop buigt. De kans is reëel dat een derde stemcyclus pas na de zomervakan­tie zal plaatsvind­en en dat Ann De Paepe nog even op post moet blijven.

Ambitie

Mogelijk stelt Rik Van de Walle zich dan opnieuw kandidaat. Op Facebook zette hij de deur op een kier: “Voor ons dient zich een welgeko- men periode van rust en reflectie aan, waarin we ons zullen beraden over ons toekomstig­e pad”, schreef hij.

Het idee schiet zijn tegenstand­ers in het verkeerde keelgat. Voor hen is het zo klaar als een klontje dat de kiezer hem niet lust, met bijna 40% blanco stemmen en na zeven mislukte stemrondes. Volgens hen is het zijn ongebreide­lde ambitie die hem doet volharden.

Al is Frederik Anseel het daar niet mee eens. De arbeidspsy­choloog aan de UGent staat dicht bij Van de Walle. “Hij wist ook dat de kans klein was dat hij het in de zevende ronde wél zou halen. Het was vooral zijn achterban die hem aanmoedigd­e om te blijven gaan. 60% van de stemmen is niet niets, hé. Dat zijn duizenden mensen die achter hem staan. Het is tijd dat we eens goed nadenken hoe we hier nu uitgeraken.” JENS VANCAENEGH­EM,

TULY SALUMU

 ?? FOTO BELGA ?? Kandidaat Rik Van de Walle slaagt er maar niet in om voldoende kiezers te overtuigen.
FOTO BELGA Kandidaat Rik Van de Walle slaagt er maar niet in om voldoende kiezers te overtuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium