Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IS vernietigt symbool van de jihad

Nu terreurorg­anisatie bolwerk Mosoel dreigt te verliezen, voert ze propaganda­oorlog op

- PETER MIJLEMANS

ISaanhange­rs geloven het niet, maar uit videobeeld­en blijkt dat de terreurgro­ep zelf de befaamde alNurimosk­ee in Mosoel heeft opgeblazen. Nu de laatste grote Iraakse stad in hun handen dreigt heroverd te worden, was het beter het symbool van de jihad op te blazen. Liever dat, dan de Irakezen de kans te geven triomfante­lijk de ISvlag af de minaret te halen. Volgens de Iraakse premier Haider alAbadi geeft Islamitisc­he Staat daarmee toe dat het kalifaat verslagen is. Maar dat is te kort door de bocht.

Tot op vijftig meter van de alNuri-moskee waren de Iraakse special forces al genaderd, toen een explosie de twaalfde-eeuwse moskee met de scheve al-Hadbaminar­et vernietigd­e. Volgens IS gebeurde dat tijdens een Amerikaans bombardeme­nt, volgens Iraki’s en Amerikanen werd het erfgoed door IS zelf gedynamite­erd. Videobeeld­en lijken die laatste stelling te bevestigen, maar dat hinderde IS-sympathisa­nten niet om op sociale media fel tekeer te gaan en wraak te zweren op de Iraki’s en de Amerikanen.

Door de explosie in Amerikaans­e schoenen te schuiven, hoopt IS zelfs uit een nederlaag propaganda te puren. Voor de terreurorg­anisatie is het vernietige­n van de moskee en de minaret sowieso een betere optie dan ze in Iraakse handen te laten vallen. Het was in die moskee dat begin juli drie jaar geleden Abu Bakr al-Baghdadi

(zie kader) het kalifaat uitriep en zichzelf tot kalief kroonde. De Iraakse overheid hoopte de herovering van de stad aan te kondigen op die symbolisch­e plek. En op een symbolisch­e datum: op 25 juni, wanneer het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfees­t.

Burgers neergescho­ten

Vorige week zette de coalitie van het Iraakse leger, Koerdische strijders, sjiitische milities en lokale stammen het offensief in op de oude stad waar al-Hadba en alNuri stonden. Het is het laatste stukje grondgebie­d dat nog veroverd moet worden. Een moeilijke strijd in smalle steegjes en met naar schatting honderddui­zend burgers die door IS zowat gegijzeld worden.

De voorbije dagen volgde de ene na de andere melding dat burgers die probeerden te vluchten werden neergescho­ten. Vooral kinderen zouden het slachtoffe­r zijn.

Toen IS de stad innam, was de Unesco net begonnen met een reddingsop­eratie van de 45 meter hoge gebedstore­n die vervaarlij­k overhelde door slechte funderinge­n en de forse noordweste­nwind. Al gelooft men in Mosul liever dat de minaret een buiging maakte toen de profeet Mohammed op weg naar de hemel passeerde. De moskee van Mosoel behoorde samen met de grote moskeeën in Medina en Mekka en al-Aqsa in Jeruzalem tot de meest bekende ter wereld. Het is in Irak ook een nationaal symbool dat op heel wat bankbiljet­ten staat.

Strijd tegen symbolen

De moskee – of wat er nog van restte – is ook ijkpunt voor het jihadisme. Het is de reden waarom IS pas het kalifaat uitriep toen Mosoel, de stad der minaretten, veroverd was. De moskee is vernoemd naar Nur ad-Din, een Turkse krijgsheer en gouverneur van Syrië die in de twaalfde eeuw de moslims verenigde om de wapens op te nemen tegen de kruisvaard­ers. Zijn rechterhan­d Saladin zou als zijn opvolger Jeruzalem heroveren. De vernietigd­e gebouwen staan voor alles wat IS als doel heeft gesteld. Inclusief het verheffen van het soennisme, dat IS in zijn radicaalst­e vorm aanhangt, boven het sjiisme waarmee Nur ad-Din startte.

Toch is het niet de eerste keer dat de terreurgro­ep probeerde de minaret op te blazen in hun nietsontzi­ende strijd tegen symbolen die ze bestempele­n als afgoderij. Net na de inname van Mosoel werden springstof­fen naar alHadba gedragen. Een menselijke ketting gevormd door de burgers kon de vernietigi­ng toen voorkomen. Het bleek slechts uitstel van executie.

 ?? FOTO AFP ?? Drie jaar lang wapperde de zwarte ISvlag bovenaan de bekende alNurimosk­ee. De minaret helde jarenlang gevaarlijk over, volgens moslims omdat hij een buiging maakt naar de profeet Mohammed. Nu is de moskee opgeblazen door IS.
FOTO AFP Drie jaar lang wapperde de zwarte ISvlag bovenaan de bekende alNurimosk­ee. De minaret helde jarenlang gevaarlijk over, volgens moslims omdat hij een buiging maakt naar de profeet Mohammed. Nu is de moskee opgeblazen door IS.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Van de moskee blijft na de explosie haast
niets meer over.
FOTO AFP Van de moskee blijft na de explosie haast niets meer over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium