Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IS krijgt klappen, maar is nog niet uitgeteld

- (pmm)

Is IS bijna verslagen in Irak?

Van de IS-macht van zesduizend strijders, die bij het begin van de aanval in oktober vorig jaar in Mosoel aanwezig waren, zouden er nog driehonder­d in leven zijn. De oude stad is het laatste stukje dat nog niet bevrijd is. Met de val van Mosoel is Irak niet bevrijd. Wel zijn dan alle belangrijk­e plaatsen heroverd. IS heeft nog (desolaat) grondgebie­d ten westen en ten zuiden van de stad. Daar kunnen ze nog op sympathie rekenen van de lokale stammen.

Wat rest er van het kalifaat?

Voornameli­jk gebied in Syrië en vooral hoofdstad Raqqa. Maar ook die wordt belegerd door het Syrische Democratis­che Leger, een samenraaps­el van voornameli­jk Arabische en koerdische strijders. Begin juni werd Raqqa aangevalle­n vanuit het westen, in het oosten en het noorden zijn dagelijks hevige gevechten. In de stad zouden vijfduizen­d IS-militanten – voornameli­jk buitenland­ers – zitten die tegenover een troepenmac­ht van 40.000 strijders staan.

Wat gebeurt er als ook Raqqa valt?

Dan is het kalifaat uitgeteld, maar IS daarom nog niet. Experten schatten dat IS nog meer dan 20.000 strijders telt. In de hoogdagen werd het “leger” op 175.000 tot 300.000 manschappe­n geschat. Zelfs al worden alle resterende stadjes en dorpen gezuiverd, dan nog is IS niet helemaal verslagen. Verwacht wordt dat de terreurgro­ep dan zal overschake­len op een guerrillat­actiek, vanuit de onherbergz­ame streken aan de Syrisch-Iraakse grens. Net zoals de voorganger van Islamitisc­he Staat, ISI, in 2007 op sterven na dood zich terugtrok. En drie jaar later aan een ongeziene verovering­stocht begon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium