Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merksem en Deurne lijnrecht tegenover elkaar

Zone achter Sportpalei­s zorgt voor conflict: Merksem wil industrie, Deurne recreatie

- JAN STASSIJNS

De provincie en het district Merksem willen zware, watergebon­den industrie achter het Sportpalei­s. Dat is tegen de zin van het district Deurne, dat er liever een groene, recreatiev­e cluster ziet.“Ze moeten zich niet bemoeien, dit is ons grondgebie­d”, zegt Merksems districtsv­oorzitter Luc Bungeneers (NVA).

Het gebied achter het Sportpalei­s is het meest geschikt voor zware, watergebon­den industrie. Dat is de conclusie van een studie die de provincie Antwerpen liet uitvoeren. Het onderzoek betekent einde verhaal voor de toekomstdr­omen van het district Deurne. De districtsr­aad maakte in maart een unaniem advies over aan het stadsbestu­ur waarin ze pleit voor minder industrie en meer groen met sportaccom­modatie, woningen en horeca. De Deurnese politieke partijen willen zo de omliggende, dichtbevol­kte wijken, zoals Kronenburg en Ten Eekhove, meer ademruimte geven.

Het provincieb­estuur en Merksemse districtsb­estuur daarentege­n zijn er voorstande­r van om de zware, watergebon­den industrie in de driehoek van het Sportpalei­s te behouden. Sp.a-provincier­aadslid Frank Geudens, ook districtsr­aadslid in Deurne, is allesbehal­ve tevreden. “De vraag voor dergelijk onderzoek dateert al van jaren geleden”, zegt Geudens. “De essentie, om de wanordelij­ke zone aan het Albertkana­al te bekijken op vlak van wonen, werken en recreatie, is verdwenen. De insteek was niet meer ‘hoe kunnen deze omgeving beter en vooral aangenamer inrichten’, maar wel ‘hoe kunnen we de aanwezige industrie maximale kansen geven’. De onderzoeke­rs hebben geen omwonenden gesproken en het is duidelijk dat er ook geen deskundige is betrokken. We vragen dus een nieuw onderzoek dat met alle aspecten rekening houdt. We moeten er geen Park Spoor Noord van maken, maar het moet wel iets tof worden. Verschille­nde bedrijven die er nu gevestigd zijn, willen verhuizen. Dit is een kantelmome­nt waar we gebruik van moeten maken.”

“Unieke troef tegen mobiliteit­sdruk”

Bij het provincieb­estuur is er weinig animo voor de voorstelle­n van Geudens en het advies van de Deurnese districtsr­aad. “De driehoek ligt niet op het grondgebie­d van Deurne”, benadrukt gedeputeer­de Luk Lemmens, bevoegd voor Ruimtelijk­e Ordening. “Het hele gebied leent zich perfect voor watergebon­den activiteit­en. Het Albertkana­al is een unieke troef om de mobiliteit­sdruk te verlagen via watertrans­port en die willen we zo goed mogelijk uitspelen. Bovendien gaat het nu over een ontwerpend onderzoek. Op korte termijn zal er niets veranderen, maar op lange termijn biedt het een basis voor een herbestemm­ing van de zone. Uiteraard zullen we ook rekening houden met de buurt, maar in dit stadium is dat nog veel te vroeg.”

Luc Bungeneers (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Merksem, is niet de spreken over de houding van de Deurnese districtsr­aad. “Deurne zou zich beter met haar eigen zaken bezighoude­n”, zegt Bungeneers. “Ze moeten zich niet bemoeien met Merksem. Ik geef toch ook geen adviezen over het Rivierenho­f? Wij zijn voor economisch­e bedrijvigh­eid in die zone. Antwerpen heeft af en toe hinderlijk­e activiteit­en nodig. Wij hebben in Merksem genoeg horeca en de nodige sportinfra­structuur, waarom moeten we daar dan nog extra voorzien? De industrie is er al honderd jaar. De zone achter het sportpalei­s is Merksem, niet Deurne”, besluit hij.

“Dat klopt”, reageert Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Deurne. “Maar alle lasten zijn wel voor ons. Met ons advies hebben we de meest ideale situatie voor ons geschetst. Zijn we tevreden met minder? Ja. Maar niet met breekinsta­llaties, waarbij de aanvoer van materialen met vrachtwage­ns gebeurt. Enkel de afvoer gaat via het water. We willen vooral de buurt leefbaar maken. De wijken Kronenburg, Ten Eekhove en Conforta in Deurne-Noord kennen een zware sociale problemati­ek. We willen die wijken helpen. In Kronenburg hebben we al heel wat stappen gezet, maar zolang de wijk geklemd zit tussen industrie, wordt dat een erg moeilijke opdracht.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De zone achter het Sportpalei­s. Merksem wil inzetten op industrie, terwijl Deurne liever een recreatiev­e cluster ziet verschijne­n.
FOTO WIM HENDRIX De zone achter het Sportpalei­s. Merksem wil inzetten op industrie, terwijl Deurne liever een recreatiev­e cluster ziet verschijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium