Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen verkeert in een wooncrisis”

Ruim 20.000 mensen op wachtlijst voor sociale woning

- SACHA VAN WIELE

Bij de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven werd de kaap van 20.000 kandidaath­uurders op de wachtlijst overschred­en. Dat is 20% meer dan in 2014. Bij De Ideale Woning zijn er 12.961 kandidaath­uurders. Groen, dat de cijfers kon inkijken, heeft een plan klaar.

Op de meest recente wachtlijst bij Woonhaven is nu de kaap van 20.000 kandidaat-huurders overschred­en. Eind 2014 stonden er 16.800 mensen op die lijst. De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bedraagt drie jaar. Woonhaven-woordvoerd­er Jan Hendrickx bevestigt dit cijfer, maar nuanceert.

“Het klopt dat we op dit moment over de 20.000 zitten, maar we zijn bezig met een actualiser­ing”, zegt Hendrickx. “We zijn al deze mensen aan het aanschrijv­en om te controlere­n of ze nog steeds een sociale woning nodig hebben. Onze ervaring leert dat er dan zo’n 3.000 namen kunnen worden geschrapt.”

De stevige stijging heeft volgens Hendrickx twee verklaring­en. Zo nam Woonhaven in 2016 de soci- ale woningen van het OCMW over en dus ook de wachtlijst. Dat ging om vijfhonder­d sociale huurders.

“Daarnaast zijn er de mensen die een aanvraag deden voor huursubsid­ies om op de private markt te huren”, zegt Hendrickx. “Om in aanmerking te komen voor zo’n subsidie, moeten ze zich wel eerst inschrijve­n bij een sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij. Het gaat om zo’n drie à vier inschrijvi­ngen per week.”

“Kunnen vraag niet bijhouden”

Ook woningmaat­schappij De Ideale Woning ziet de wachtlijst gevoelig stijgen.

“We hebben in 2016-2017 vijfhonder­d nieuwe woningen gebouwd, maar het is duidelijk dat we de vraag niet kunnen bijhouden”, zegt Gert Eyckmans, direc- teur De Ideale Woning. “Mensen, die in aanmerking komen voor een sociale woning, vinden niets betaalbaar op de private huurmarkt en komen dan bij ons aankloppen. Bovendien zijn er onvoldoend­e sociale woningen. We botsen op de grenzen van ons systeem.”

Huisjesmel­kers

Antwerps Groen-gemeentera­adslid Joris Giebens trekt aan de alarmbel. “Het huidige stadsbestu­ur onder leiding van N-VA heeft het aantal sociale huurwoning­en in Antwerpen bevroren op 10% van de totale woningmark­t”, zegt Giebens. “De afgelopen vijf jaar is het aantal beschikbar­e sociale huurwoning­en daardoor niet gestegen. Het blijft schommelen rond de 22.500. De sociale

huurmarkt volgt de noden niet, waardoor steeds meer gezinnen op een wachtlijst terechtkom­en of op de private huurmarkt in de handen van huisjesmel­kers. De druk op de onderkant van de huurmarkt wordt zo groot dat we van een wooncrisis kunnen spreken.”

Vijf domeinen

Giebens pleit voor een koerswijzi­ging om tegemoet te kunnen komen aan de stijgende nood aan betaalbare, kwalitatie­ve en klimaatvri­endelijke woningen. Het basisrecht van betaalbaar en gezond wonen is volgens Groen niet gegarandee­rd. De partij schuift nu een woonplan naar voor met 35 maatregele­n.

“Ons plan spitst zich toe op vijf domeinen: de uitbreidin­g van het aantal betaalbare woningen, zowel op de sociale als de private markt en het renoveren en energievri­endelijker maken van oude woningen. Ook een betere toegang en begeleidin­g tot de woonmarkt is essentieel. Daarnaast willen we de woonwijken verduurzam­en met verschille­nde types woningen, horeca, zorgvoorzi­eningen en recreatie.”

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? De Chicagobui­lding op Linkeroeve­r. “De sociale huurmarkt volgt de noden niet, waardoor steeds meer gezinnen op de wachtlijst of in de handen van huisjesmel­kers terechtkom­en”, zegt Groenraads­lid Joris Giebens.
FOTO KRIS HOSSEY De Chicagobui­lding op Linkeroeve­r. “De sociale huurmarkt volgt de noden niet, waardoor steeds meer gezinnen op de wachtlijst of in de handen van huisjesmel­kers terechtkom­en”, zegt Groenraads­lid Joris Giebens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium