Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Publiek als vluchtelin­gen in de laadbak van een vrachtwage­n

Théâtre d’Un Jour speelt circusvoor­stellingen ‘Les Inouis’ en ‘Exodus’ aan Zomerbar

- ILSE DEWEVER

Nabij de Zomerbar van Zomer van Antwerpen trapt Théâtre d’Un Jour woensdag het eerste van een reeks circussen af met Les Inouis. Tegelijk is met

Exodus een ingekorte versie van dat stuk te zien. “Om zich beter in de vluchtelin­g te kunnen inleven, zitten de toeschouwe­rs in de laadbak van een vrachtwage­n.”

Het Waalse gezelschap Théâtre d’Un Jour was in 2008 al eens te gast op de Zomer van Antwerpen met L’Enfant qui... Tijdens de 23ste editie van het stadsfesti­val stelt regisseur Patrick Masset Les Inouis en Exo

dus voor, een tweeluik over vluchtelin­gen.

In de voorstelli­ngen verwerkt u ook uw eigen verhaal. Vertel.

Masset: Les Inouis Exodus

Met en wil ik aankaarten dat de vluchtelin­genproblem­atiek van alle tijden is. Mijn vader trok na de Tweede Wereldoorl­og van België naar Canada om er werk te vinden. Mijn broers en ik zijn er geboren. Toen ik 12 jaar was, zijn we teruggekee­rd naar België. Mijn moeder kreeg de taal niet onder de knie en was kapot van heimwee. Een verhaal dat herkenbaar is voor iedereen die ooit zijn thuisland heeft verlaten.

Aan wie stelt u ons voor in beide voorstelli­ngen?

Op het podium komen de levens van drie vluchtelin­gen samen. Er is dus het verhaal van mijn ouders, die als jonggehuwd koppel een beter leven dachten te vinden in Canada. Er is de kleine Aylan, het Syrische jongetje dat verdronk in de Middelland­se Zee., en er is muzikant en oud- speler Hussein Rassim, die zelf de reis aflegde van Irak naar België. Samen vertellen ze het verhaal van twee vluchtelin­genstromen in twee periodes. In de ingekorte voorstelli­ng

Exodus komen alleen mijn vader en Aylan aan bod.

Waarom besloot u ook een korte versie van Les Inouis te maken?

Exodus duurt maar een goed halfuur en speelt in de laadbak van een vrachtwage­n. Zo ondervindt de toeschouwe­r het lot van de vluchtelin­g aan den lijve en het maakt de productie ook flexibel. De vrachtwage­n laat ons toe overal vlot te spelen, ook op plekken waar geen theater is. Exodus is dan ook in de eerste plaats bestemd voor een publiek dat weinig ervaring heeft met podiumkuns­ten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de voorstelli­ng ook gratis.

Waarom is er elke zaterdag na de voorstelli­ng van 15u een nagesprek met experts?

We willen het vluchtelin­gendebat aanzwengel­en en levendig houden zonder met het vingertje te zwaaien. Experts van vluchtelin­genorganis­aties vragen het publiek na afloop van de voorstelli­ng naar hun mening om zo een debat te starten. Het is niet aan ons om de mensen te vertellen hoe ze moeten denken. Het stuk is ook een uitnodigin­g om in eigen boezem te kijken.

In hoeverre is Les Inouis ook een circusvoor­stelling?

Misschien lijkt de voorstelli­ng door de thematiek zwaar op de hand, maar Les

Inouis is tegelijk luchtig en soms zelfs grappig. Vijf artiesten spelen theater en circus, werken met video en livemuziek en brengen marionette­n tot leven. Aan het slot van de voorstelli­ng formuleert Théâtre d’Un Jour zijn visie op de problemati­ek. Wars van de politiek maar wel vol van hoop, kon dat voor ons niet beter dan met een fraai staaltje circus van wel twintig minuten. Die act geldt in het wereldje als een van de mooiste circusacts ooit.

Les Inouis, van 28/06 tot 20/08 + Exodus, van 29/06 tot 20/08 aan de Zomerbar, Sloepenweg, Antwerpen. Tickets: 07805.40.50, www.zva.be

 ?? FOTO'S THÉÂTRE D’UN JOUR ?? Les Inouis: zware thematiek, maar “tegelijk luchtig en soms zelfs grappig”, zegt regisseur Patrick Masset (foto onder).
FOTO'S THÉÂTRE D’UN JOUR Les Inouis: zware thematiek, maar “tegelijk luchtig en soms zelfs grappig”, zegt regisseur Patrick Masset (foto onder).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium