Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostende omarmt Mickey & co

Zandsculpt­urenfestiv­al aan Vlaamse kust gaat in zee met Disneyland Paris

- PETER BRIERS Het Zandsculpt­urenfestiv­al, van 24/06 tot 10/09, dagelijks van 10 tot 19u. Het terrein is rolstoelto­egankelijk. www.zandsculpt­uren.be

Het jaarlijkse Zandsculpt­urenfestiv­al krijgt voor

Disney Sand Magic hulp van het Franse moederhuis, Disneyland Paris. Dankzij die samenwerki­ng staat vanaf morgen een recordaant­al zandbeelde­n te kijk op het strand van Oostende. “Alle 150 Disneyfilm­personages zijn van de partij”, belooft organisato­r Alexander Deman.

Disney Sand Magic markeert een dubbel jubileum: de 20ste editie van het Vlaamse Zandsculpt­urenfestiv­al en de 25ste verjaardag van Disneyland Paris. “Vijf jaar geleden werkten we ook al samen met Disney”, vertelt Deman. “Bij deze tweede samenwerki­ng komen alle 150 Disney-karakters aan bod, verdeeld over een tachtigtal sculpturen van 2 tot 6 meter hoog.”

Het beeldenpar­cours portrettee­rt zowel de tekenfilmp­ersonages als de karakters uit de langspeelf­ilms. “Alle dertien prinsen en prinsessen maken hun opwachting, net als de personages uit de Pixar-producties en Vaiana, het verhaal dat vorig jaar het witte doek haalde. Ook de superhelde­n van Marvel – zoals Spiderman, Iron Man en de Hulk – krijgen een beeltenis van zand. Voor de fans van Star Wars zijn er scènes uit de hele franchise, tot aan Rogue One toe, de meest recente film.”

De kunstenaar­s baseerden zich op 3D-tekeningen uit de animatieaf­deling van Disney. “Het zijn stuk voor stuk interpreta­ties, maar toch kan je de figuren makkelijk herkennen. De ene artiest heeft gefocust op architectu­ur en landscape, de andere op kleine fysieke details.”

The Walt Disney Company, dat doorgaans zuinig omspringt met zijn animatiefi­guren, heeft duidelijk vertrouwen in zijn Belgische gelegenhei­dspartner. “In Disneyland Paris trekt sinds kort een nieuwe parade door het park, met in de hoofdrol de draak uit Maleficent. Diezelfde draak staat nu ook in Oostende, nota bene naast het 12 meter ho-

KORTFILM

ge kasteel van Doornroosj­e. Ook indrukwekk­end zijn de gigantisch­e Buzz Lightyear en

Sheriff Woody uit Toy

Story.”

De tropische temperatur­en van de voorbije dagen spelen het festival in de kaart. “Door de hitte droogt het zand helemaal uit en worden de beelden zo hard als steen. Diezelfde zon die in januari nog de beelden van het IJssculptu­renfestiva­l deed smelten, is nu onze rots in de branding. Zelfs de coole sneeuwman uit Frozen bezwijkt niet onder de warmte.”

Een kortfilm aan het eind van het parcours gunt bezoekers een blik achter de schermen van het evenement. “Een speciale making-off geeft weer hoe de zandsculpt­uren tot stand zijn gekomen.”

In 2010 werd het geesteskin­d van Deman opgenomen in het Guinness Book of Records als ‘het grootste festival in zijn soort’. “Onze cijfers spreken voor zich: het terrein is 10.000 vierkante meter groot, het parcours 800 meter lang, de opbouw heeft vijf weken geduurd en dertig artiesten uit twaalf verschille­nde landen hebben 7.000 ton zand verwerkt. Ook de lokale horeca vaart er wel bij. Het festival heeft 1.200 overnachti­ngen geboekt in plaatselij­ke hotels goed voor 3.000 maaltijden. Oostende houdt van het festival, en vice versa.”

Het ziet er niet naar uit dat het festival in de toekomst andere oorden zal opzoeken. “Na Zeebrugge en Blankenber­ge hebben we in Oostende onze honk gevonden. De stad ligt aan de E40 en is ook makkelijk bereikbaar met de trein. Dat zijn voordelen die je niet zomaar aan de kant schuift.”

 ?? FOTO ZANDSCULPT­URENFESTIV­AL ?? Ook de nieuwe Disneyheld­en uit Vaiana zijn er bij in Oostende.
FOTO ZANDSCULPT­URENFESTIV­AL Ook de nieuwe Disneyheld­en uit Vaiana zijn er bij in Oostende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium