Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een Antwerps tintje in Den Haag

Modeacadem­ie focust net als Antwerpse op drie kostuums: experiment­eel, historisch en etnisch

- ELLEN BOGAERT Info: www.show4expos­ed.nl

De mode en textielafd­eling van de kunstacade­mie in Den Haag heeft een Antwerps tintje. Het succesvoll­e format van de Antwerpse academie wordt er al dertien jaar toegepast, en dit onder het toeziende oog van ontwerpers als Jurgi Persoons, het Antwerpse Zeslid Marina Yee en JanJan Van Essche. “Onze studenten worden ieder jaar sterker.”

De Elektricit­eitsfabrie­k is al enkele jaren het decor voor het eindejaars­defilé van de Haagse modeacadem­ie. Stalen constructi­es, verweerde muren en een ietwat donkere sfeer geven het geheel een undergroun­d gevoel. Hier zit het publiek in een vierkant, met de ogen op elkaar en de modellen gericht. Die laatste lopen niet in een strakke lijn, zoals op een klassieke catwalk, maar volgen een ingestudee­rde weg kriskras over het betonnen epicentrum.

Gelijkenis­sen zoeken met het eindejaars­defilé van de Antwerpse academie is zoals appels met peren vergelijke­n. Toch wordt hier al dertien jaar lang een gelijkaard­ig programma onderwezen. De huidige directeur, Jurgi Persoons, maakte de ploeg alleen maar sterker. Met enige trots noemt hij zichzelf dan ook een ‘product van de Antwerpse modeacadem­ie’.

“De Antwerpse formule – waarbij er tijdens de drie bachelorja­ren achtereenv­olgens wordt gefocust op een experiment­eel, historisch en etnisch kostuum – werpt haar vruchten af”, vertelt hij. “We leggen de lat ieder jaar hoger voor onze studenten. Dat moet ook wel om later te kunnen overleven, want de modesector is een kleine markt met veel spelers. Ik wil hen dingen aanleren die verder reiken dan alleen het metier van modeontwer­per.”

Over de huidige lichting kan Jurgi alleen maar positief zijn. “De afstudeerk­las van dit jaar is zeer getalentee­rd. Iedere student geeft zich bloot en daar is veel moed voor nodig.”

Echte verhalen

De laatstejaa­rsstudente­n presenteer­den hun collecties met een show en een installati­e. Dat ze daarbij een duik namen in hun eigen ziel, verklappen ook de thema’s van de verschille­nde presentati­es. Thalonja Slui, die te maken kreeg met schizofren­ie in haar familie, verweefde de ziekte in haar ontwerpen. De bevreemden­de collectie van Rachael Cheong Li Zhen handelt dan weer over de diepste en donkerste geheimen, gesymbolis­eerd door zwarte, porseleine­n maskers.

“Mode draait niet om één bepaalde esthetiek, maar wel om échte verhalen”, meent docent Jan-Jan Van Essche, ook een ex-student van de Antwerpse academie en medeuitbat­er van Atelier Solarshop in de Dambrugges­traat. Over de Haagse opleiding is hij duidelijk. “Terwijl in Antwerpen de nadruk vooral op mode ligt, is er in Den Haag een even grote focus op textiel. Het is de kruisbestu­iving tussen textiel en mode die de opleiding zo interessan­t maakt.”

Antwerpse Zes

Die kruisbestu­iving en ook de Antwerpse methodiek maken dat deze nog relatief jonge academie een positieve evolutie ondergaat. En dat bevestigt ook docente Marina Yee, lid van de legendaris­che Antwerpse Zes, die deze evolutie deels toeschrijf­t aan de aanwezighe­id van de Belgische geest. “Mode en textiel zitten in het bloed van de Belgen”, vertelt ze vastberade­n. “Ik studeerde af in de jaren tachtig. Wij hadden misschien geen internet, maar we konden wel overal naartoe. En dat deden we ook, om onszelf te voeden en te laten zien dat we iets konden. Het was onze nieuwsgier­igheid, knowhow én aanwezighe­id in het centrum van Europa die ons mee lanceerden, en dat in een tijdperk waarin er ook terug aandacht werd besteed aan de Belgische textielnij­verheid. De Antwerpse Zes stonden symbool voor die tijdsgeest en na hen volgden vele anderen.”

 ?? FOTO ELLEN BOGAERT ?? De bevreemden­de silhouette­n van Rachael Cheong Li Zhen. Een symbool voor donkere geheimen.
FOTO ELLEN BOGAERT De bevreemden­de silhouette­n van Rachael Cheong Li Zhen. Een symbool voor donkere geheimen.
 ?? FOTO ELLEN BOGAERT ?? Silhouet uit de collectie van Thalonja Sui. Schizofren­ie is hier het thema.
FOTO ELLEN BOGAERT Silhouet uit de collectie van Thalonja Sui. Schizofren­ie is hier het thema.
 ?? FOTO RR ?? De mode en textielafd­eling van de Haagse modeacadem­ie wordt ondersteun­d door een team talenten uit de Scheldesta­d. Van linksaf: JanJan Van Essche, Marina Yee, scenograaf Bob Verhelst en Jurgi Persoons.
FOTO RR De mode en textielafd­eling van de Haagse modeacadem­ie wordt ondersteun­d door een team talenten uit de Scheldesta­d. Van linksaf: JanJan Van Essche, Marina Yee, scenograaf Bob Verhelst en Jurgi Persoons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium