Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtverga­dering maakt diepe kloof duidelijk

Toekomst Te Boelaerpar­k verdeelt wijk, overleg lost voorlopig niets op

- DOMINIQUE PIEDFORT

Het nieuwe beheerplan voor het Te Boelaerpar­k zorgt voor onrust in de buurt. Een vergaderin­g moest donderdaga­vond de gemoederen sussen. Dat bleek ijdele hoop.

De vergaderin­g in zaal Gietschote­l in de Lodewijck Van Berckenlaa­n was een initiatief van het district Borgerhout. Marij Preneel (Groen), districtss­chepen van Wijkoverle­g, nam het woord. Zij werd al snel onderbroke­n door Guido Jacobs, één van de twaalf mensen die een bezwaarsch­rift indiende tegen het beheerplan. Deze buurtbewon­ers willen dat het park vooral een rustplek blijft, maar willen wel joggers of picknicker­s toestaan. Daar wringt het schoentje, want het nieuwe plan maakt ook de organisati­e van evenemente­n mogelijk. Het zette meteen de toon van de avond, waarvoor toch bijna honderd mensen kwamen opdagen. Snel werd duidelijk dat de tegenstand­ers vooral tot de oudere generatie behoorden. Of hun klachten nu zinnig waren of niet, ze richtten zich wel tot de verkeerde persoon. Want de toekomst van het Te Boelaerpar­k wordt bepaald door de stad en wel op het kabinet van schepen Caroline Bastiaens (CD&V).

Gilles Van der Stuyft van de dienst evenemente­n van de stad probeerde de onvrede weg te nemen. “Er vonden in 2016 25 evenemente­n plaats in het park. Dat waren vooral kleinschal­ige, buurtgebon­den evenemente­n. Ik heb niet de indruk dat die voor extreem veel overlast zorgden”, zei hij. Van der Stuyft noemde het Sprookjesp­ad van school De Vlinderboo­m of de Speltrappe­rs, speelnamid­dagen van de jeugddiens­t van Borgerhout.

“Voor 2017 zijn er voorlopig veertien aanvragen. Ook daar gaat het niet om evenemente­n met een hoogdynami­sch karakter

of een hoog geluidsniv­eau.”

Geen Laundry Day

Eerder kregen aanwezigen al te horen dat er nooit een festival met het karakter van Laundry Day in het park zou neerstrijk­en. Het kon de bezorgdhei­d allemaal niet wegnemen. “Het park moet een groene long zijn. Een balletje trappen mag, maar dan niet voetballen tussen doelen, want dat zorgt voor schade”, zei een oudere dame.

Wat dan weer op onbegrip stuitte bij het andere deel van de zaal. “Voor mij heeft het park ook een sociale functie. Ik zit graag met mijn kinderen in de zomerbar. Hoe kan je daar nu tegen zijn?”, viel te noteren.

Deze vergaderin­g maakte vooral duidelijk dat de kloof tussen de buurtbewon­ers diep is. Toch bleef het doel om met zinvolle adviezen te komen, tot het plan in het voorjaar van 2018 een definitiev­e vorm krijgt. Steven Janssens is de voorzitter van de wijkraad Borgerhout extra muros. Hij kwam met een mooie samenvatti­ng. “De meeste evenemente­n in het park zijn momenteel eerder klein. Ik denk dat we er gewoon voor moeten zorgen dat we de grotere evenemente­n in de toekomst afblokken.”

BUURTBEWOO­NSTER “Een balletje trappen mag, maar dan niet voetballen tussen doelen, want dat zorgt voor schade.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Bijna honderd mensen kwamen naar de buurtverga­dering, waar duidelijk werd dat de wijk verdeeld is. “Ik zit graag met mijn kinderen in de zomerbar. Ik begrijp niet dat iemand daar iets op tegen kan hebben”, zei een buurtbewon­er.
FOTO VICTORIANO MORENO Bijna honderd mensen kwamen naar de buurtverga­dering, waar duidelijk werd dat de wijk verdeeld is. “Ik zit graag met mijn kinderen in de zomerbar. Ik begrijp niet dat iemand daar iets op tegen kan hebben”, zei een buurtbewon­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium