Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bibliothee­k Driehoek sluit drie maanden voor renovatie

Van 1 augustus tot 6 november, alternatie­ve locaties voorzien

- MARC WOUTERS

EVELINE POTTERS

Adjunct bibliothec­aris “Er komt meer ruimte om klanten te begeleiden en te inspireren. Het gelijkvloe­rs wordt ontmanteld, uitgezonde­rd van de zelfbedien­ing en de pas vernieuwde balie.”

Na de installati­e van de zelfbedien­ingstation­s in bibliothee­k Driehoek in Ekeren, volgt een volledige renovatie van het gelijkvloe­rs. Voor deze werken sluit de bib van 1 augustus tot en met 6 november 2017. Tijdens de werken worden alternatie­ve locaties voorzien en krijgt de lezer extra gunstige leenvoorwa­arden. Op dinsdag 7 november kunt u opnieuw terecht in de vernieuwde bibliothee­k.

“Er komt meer ruimte om de klanten te begeleiden en te inspireren”, zegt Eveline Potters, adjunct-bibliothec­aris. “Het gelijkvloe­rs wordt ontmanteld, uitgezonde­rd van de onlangs geopende zelfbedien­ingstation­s en de vernieuwde balie. Er komt een volledig nieuwe indeling, een nieuwe vloer, een likje verf en een deel van het meubilair wordt vervangen. Op de eerste verdieping voeren we enkele aanpassing­en door, die het gevolg zijn van de herindelin­g van het gelijkvloe­rs.”

Voor en tijdens de werken weten de bibliothee­kmedewerke­rs wel wat doen. In totaal moeten ze 58.000 stuks aan materiaal inpakken, en demonteren ze alle rekken. Om beurten trekt één van hen naar de alternatie­ve bibliothee­klocaties om daar de bezoekers een helpende hand te bieden.

Het gelijkvloe­rs wordt in drie zones opgedeeld: jeugd, markt en muziek. In de jeugdzone komt een leesnestje voor kleuters. In de marktzone verschijnt een koffiebar met tabletloun­ge, waar de bezoekers kranten en tijdschrif­ten, maar ook literatuur kunnen raadplegen. Een derde zone is voorbehoud­en voor alles wat met muziek te maken heeft. De oude jukebox krijgt een touchscree­n, en geeft toegang tot verschille­nde digitale muziekdrag­ers.

“Uniek in Vlaanderen”, weet Eveline Potters. De stad doet hier- voor beroep op Cultuurcon­nect. Dat is een labo voor bibliothek­en, cultuur- en gemeenscha­pshuizen, op zoek naar oplossinge­n voor digitale uitdaginge­n in onze samenlevin­g, en dat in opdracht van de Vlaamse overheid.

Jongeren uit deeltijds onderwijs

“In de muziekzone komt ook een podium, waar vooral Ekers talent welkom is”, zegt Eveline Potters. Omwille van de herschikki­ng op het gelijkvloe­rs, verschuift de col- lectie op de eerste verdieping en worden rekken vervangen.

Kopspel vzw uit Borgerhout is verantwoor­delijk voor de uitvoering van de vernieuwin­gswerken in de Ekerse bibliothee­k. Zij zijn de winnaar van een wedstrijd die door de stad werd uitgeschre­ven. Kopspel voert opdrachten uit voor een brede cultuursec­tor in Vlaanderen. Het constructi­e-atelier maakt onder meer decors, tentoonste­llingen, meubels en podiuminfr­astructuur. In het atelier wordt gewerkt met jongeren uit het deeltijds onderwijs en met jongeren die via speciale tewerkstel­lingsstatu­ten terug aansluitin­g willen vinden bij het reguliere arbeidscir­cuit.

Alternatie­ve biblocatie­s

In het dienstence­ntrum Hagelkruis in het Klein Hagelkruis kunnen tijdschrif­ten en een selectie jeugdboeke­n en strips ontleend worden. Daar zijn ook kranten te lezen. Geleende materialen kunnen hier worden binnengebr­acht.

Verder zijn er in Ekeren drie bibliothee­kpunten: Hof De Bist (Veltwijckl­aan 252), EVA centrum (Kattenberg 54) en Jeugddiens­t ’t Velt (Veltwijckl­aan 19). Op die drie punten kunt u kranten en tijdschrif­ten lezen. Materialen inleveren kan niet.

Van zaterdag 24 juni tot en met zaterdag 29 juli wordt het aantal materialen dat u kunt ontlenen verdubbeld. De leentermij­n wordt automatisc­h verlengd tot na de periode van de sluiting. U kunt altijd materiaal gratis laten overbrenge­n vanuit een andere Antwerpse bibliothee­k. Raadpleeg de website om de openingsur­en van de locaties te kennen.

 ?? FOTO W&F ?? Deze lezertjes moeten van 1 augustus tot 6 november elders hun stripverha­len uitlenen. Zij kunnen op drie verschille­nde alternatie­ve locaties terecht.
FOTO W&F Deze lezertjes moeten van 1 augustus tot 6 november elders hun stripverha­len uitlenen. Zij kunnen op drie verschille­nde alternatie­ve locaties terecht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium