Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pak sociale dumping aan”

PVDA kritisch over meldpunt OCMW-fraude

- (pvdp)

“Men is milder voor grote bouwbedrij­ven die sociale dumping organisere­n dan voor gewone burgers”, zegt OCMWraadsl­id Lise Vandecaste­ele (PVDA). Ze reageert op een initiatief van het OCMW.

b Het Antwerpse OCMW gaat voortaan sociale fraude doorgeven aan het Meldpunt voor Eerlijke Concurrent­ie. Antwerpen is daarmee de eerste gemeente in de provincie die dat doet.

“Mensen die sociale fraude plegen worden reeds gesanction­eerd omdat ze alle ontvangen gelden moeten terugbetal­en aan het OCMW. En dat terwijl sociale dumping nauwelijks wordt aangepakt”, zegt Lise Vandecaste­ele.

Acht stadswerve­n

“In de bouwsector, logistiek en in de schoonmaak is de situatie schrijnend. Degelijke jobs met volwaardig­e contracten verdwijnen massaal omdat grote firma’s enkel nog beroep doen op buitenland­se werknemer die hier werken voor een hongerloon. In Antwerpen hebben we weet van overtredin­gen op acht stadswerve­n, dat zijn bouwwerven in opdracht van onder meer Woonhaven, het Zorgbedrij­f en het Zie- kenhuisnet­werk Antwerpen”, gaat het OCMW-raadslid verder.

Lise Vandecaste­ele zegt verbaasd te zijn over de gebrekkige controle daarop. “Het aantal feiten van sociale dumping is vele malen groter dan het aantal OCMW-klanten dat sociale fraude pleegt. Het gaat in Antwerpen om slechts 1% van de mensen. Bovendien zien we OCMW-klanten die per ongeluk te veel geld hebben ontvangen, maar dat niet wisten. Dat soort mensen wordt dan gesanction­eerd, waardoor de financiële problemen alleen maar zullen blijven toenemen”, aldus nog het raadslid van PVDA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium