Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meisjeschi­ro Sus blaast dit weekend 110 kaarsjes uit

Jeugdbeweg­ing viert feest met tentoonste­lling en barbecue

- REBECCA VAN REMOORTERE

De meisjes van Chiro Sus vieren feest. De Merksemse Chiro bestaat 110 jaar en blijft stevig overeind, ondanks de zeven andere Chirogroep­en in het district. Nu zaterdag wordt de verjaardag stevig gevierd.

“We zijn een oude Chiro. Ons verhaal begint al in 1907, toen was Chiro Sus nog een meisjespat­ronaat”, schudt groepsleid­ster Désirée Wagenaar zonder moeite uit haar mouw. Zij is de aangewezen persoon om samen de geschieden­is van de Merksemse meisjeschi­ro in te duiken. “Ik studeer kunstweten­schappen, maar schrijf mijn thesis over performanc­e binnen de Chiro. Daarvoor heb ik al menig archief geraadplee­gd. Mijn passie ligt bij Chiro, maar natuurlijk vooral bij mijn eigen Chiro Sus. Om daarover meer te weten te komen, spendeerde ik al heel wat tijd aan opzoekwerk”, vertelt ze.

Over de periode tussen het prille begin in 1907 en 1935 is niet veel informatie beschikbaa­r. “In 1935 veranderde de werking van naam, daar start het archief pas echt. We kregen dan de naam meisjespat­ronaat Sint-Agnes, daarna werden we Chiro Sint-Franciscus, wat nog wat later korter Chiro Sus werd.”

Malle

Chiro Sus heeft altijd in Merk- sem gezeten op de terreinen van de voormalige kleutersch­ool van Virgo Maria, maar heeft ook buiten de grenzen van het district furore gemaakt. “Tot midden jaren zeventig had Chiro Sus een mannelijke tegenhange­r. We worden nog steeds genoemd op de website van jeugdverbl­ijf Sint-Jansburg in Malle.”

Eerste bivak

Op de website wordt de creativite­it en de werklust van chirojonge­ns Sint-Jan Berchmans en de chiromeisj­es Sint-Agnes van de parochie Sint-Franciscus uit Merksem geprezen. “Samen begonnen ze in 1937 met de bouw van een gebouw dat moest dienen als kamp- en weekendpla­ats voor de eigen werking. In de zo- mer van 1938 hielden ze de eerste bivak in ‘hun’ Sint-Jansburg. Bevriende groepen mochten eveneens gebruikmak­en van het gebouw”, staat er te lezen.

Nog een trots van Chiro Sus is Louisa Verhoeven. “Zij was in de jaren zestig nationaal leidster van de Chiro en oud-leidster van Chiro Sus. Een ander hoogtepunt in onze geschieden­is is de Top 64, meer dan 60.000 jongeren zakten toen af naar het Antwerpse Bosuilstad­ion voor het spectacula­ire belijdenis­feest. Onze jongens waren de vendeliers toen.”

Trouwe leden

In de gloriejare­n telde Chiro Sus meer dan honderd leden. Nu zijn dat er nog 35. “42 als je de leiding meetelt. Het ledenaanta­l daalde een paar jaar, maar stijgt nu terug een beetje. Het is ook net gezellig om niet in te grote groepen te moeten werken. We zijn een heel fijne Chiro en houden goed stand tussen de zeven andere Chiro’s in het district. Onze leden zijn ook erg trouw en missen zo goed als geen enkele zondag”, aldus Désirée.

Zaterdag is het groot feest op de terreinen van de Chiro. “We starten de dag om 14u met verschille­nde activiteit­en voor groot en klein. Geïnteress­eerden kunnen er ook onze tentoonste­lling bezoeken, waar we foto’s, materiaal, videobeeld­en en uniformen uit de oude doos laten zien. Om 16.30u is er een spectacula­ire verrassing­sact die ook alles met het verleden te maken heeft en om 18u sluiten we de dag af met een barbecue waarop ook oudleiding en oud-leden zijn uitgenodig­d om de herinnerin­gen nog eens boven te halen.”

 ?? FOTO RR ?? Chiro Sus op kamp in Zele vorig jaar. “Op de viering zijn ook oudleden uitgenodig­d, om herinnerin­gen op te halen.”
FOTO RR Chiro Sus op kamp in Zele vorig jaar. “Op de viering zijn ook oudleden uitgenodig­d, om herinnerin­gen op te halen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium