Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Systemen die vermoeidhe­id meten in auto, werken niet”

Slechts in 15% gevallen geven gadgets correct signaal

- TOM LE BACQ

U heeft de lange rit naar ZuidFrankr­ijk of Spanje voor de boeg en u wilt zo’n gadget kopen dat uw vermoeidhe­id meet in de auto? Doe geen moeite, ze werken niet. Dat blijkt uit een test van het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV).

Er bestaat al een hele waslijst van, technische snufjes die uw vermoeidhe­id in de auto meten en een signaal geven als het tijd is om te stoppen met rijden. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid testte ze en kwam tot de conclusie dat ze niet werken. “We hebben ze een maand lang getest. Slechts in 15% van de gevallen gaven ze een correct signaal”, zegt Stef Willems van het BIVV.

Er bestaan slaapringe­n (die kosten zo’n 190 euro), die de elektrisch­e geleiding van de huid meten via de wijsvinger en duim. De ring trilt als de aandacht verslapt. Een radarverkl­ikker (kostprijs 180 euro) heeft ook al vaak een functie die het rijgedrag screent en aanraadt om een pauze te nemen. En een oogbewegin­gsmonitor van 240 euro meet wijziginge­n in uw pupil op en geeft een biepsignaa­l af.

“Maar de studie toont dus aan dat ze weinig efficiënt zijn”, zegt Willems. “Soms geven ze te snel een waarschuwi­ng. Andere geven geen enkel signaal bij vergevorde­rde vermoeidhe­id. De radarverkl­ikker gaf op 50 ritten maar één waarschuwi­ng. De oogbewegin­gsmonitor deed het het best: in 15% van de gevallen zeiden de testperson­en dat hij correct de vermoeid- heid gedetectee­rd had. Maar dat is al bij al dus allemaal geen groot succes.”

Er zijn al veel auto’s waarbij zo’n vermoeidhe­idsdetecti­e ingebouwd zit. “Die combineren diverse functies en zijn iets beter”, zegt Willems. “Maar toch kan niets tippen aan de oude basisregel­s. Maak dat je vooraf voldoende geslapen hebt en pauzeer tijdens je rit elke twee uur om een luchtje te scheppen.”

 ?? FOTO'S IVAN PUT ?? Een slaapring.
FOTO'S IVAN PUT Een slaapring.
 ??  ?? Een oogbewegin­gsmonitor.
Een oogbewegin­gsmonitor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium