Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afkicken met zumba en lachyoga

-

De Filipijnse overheid gaf meer dan een miljoen drugsversl­aafden de keuze: gedwongen ontwennen of executie. Maar tijdens hun opsluiting beperkt de therapie zich vaak tot doodskiste­n maken of zumbalesse­n.

Drugsgebru­ikers in het Sulu Rehab Center zitten achter vuile tralies op de vloer. Door de tralies heen krijgen ze hun maaltijd: een kom kleurloze brij.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte is in juli 2016 een gewelddadi­ge campagne tegen drugsgebru­ikers begonnen. Sindsdien is er veel kritiek op de dodelijke schietpart­ijen door politie en gemaskerde burgerwach­ten. Minder bekend is dat de regering via een zogenaamd ‘tweesporen­beleid’ (Operatie Oplang Tokhang) verslaafde­n aanmoedigt om drugs af te zweren door zich bij de politie aan te geven.

Ruim 1,2 miljoen mensen hebben dat ook gedaan, uit schrik of onder sociale druk. Ze weten dat ze anders dood op straat kunnen eindigen, met gebonden handen, het hoofd met plastic tape omzwachtel­d en een karton met daarop de tekst ‘ik ben een drugsdeale­r, volg mijn voorbeeld niet’. Die groep wacht op behandelin­g om voorgoed van drugs af te raken. Alleen: instelling­en om te ontwennen zijn er nauwelijks. De afkickcent­ra van de overheid beschikten vorig jaar over een paar duizend bedden.

Van nul beginnen

De Filipijnse verslaafde­n komen meestal uit het laagste sociaaleco­nomische milieu. Velen beginnen met de opwekkende drug metamfetam­ine om lange werkdagen met weinig voedsel vol te houden.

“Het is gemakkelij­k om erin te belanden”, zegt dokter Nymia Pimantel Simbulen van de Medical Action Group. “In de armste wijken staan ronselaars op wacht om mensen in de drugshande­l te lokken. Het is soms de snelste manier om hun gezinnen te voeden.” Hoe je hen er uithaalt? “Op korte termijn meldden mensen zich massaal aan. Wie zich overgaf, zette zijn handtekeni­ng op het politiebur­eau en werd gevraagd geen drugs te gebruiken. Daarna stonden ze er alleen voor. Of ze verdwenen in overbevolk­te gevangenis­sen, waar ook geen hulp kwam”, zegt Pimantel. Sommige ‘berouwvoll­e’ gebruikers werden uiteindeli­jk toch vermoord.

Overheidsc­entra voor ontwenning hebben een eigen, hardhandig­e filosofie. Bestraffen en afschrikke­n zijn belangrijk­er dan verslaving­szorg. “Eigenlijk moeten wij nu vanaf nul beginnen”, zegt Inez Feria van de actiegroep voor beter drugsbelei­d No Box. “Medische of psychologi­sche begeleidin­g was vroeger geen optie. Daarom denken veel Filipijnen nu dat een drugsgebru­iker een kapotte, gevaarlijk­e mens is.”

Vandaar de strenge aanpak in de centra, waar je minimaal een halfjaar tot een jaar opgesloten zit. Een filmpje van het lokale mediabedri­jf AJ+ toont hoe patiënten er doodskiste­n maken. “Ze moeten beseffen dat ze in die kisten kunnen eindigen door de drugs”, vertelt coach Ellen Dabu.

Het lijkt amateurist­isch, maar er is gewoon niets beters beschikbaa­r. Een recent Amnesty Internatio­nal rapport noemde de opvang voor drugsgebru­ikers “chaotisch”, met vaak alleen zumbalesse­n. In een ander afkickcent­rum volgen drugsgebru­ikers lachyoga. De mannen schateren en stampen met hun voeten op het ritme van een trommel. “Het centrum is hard, maar ik ben minder triest en ik miste mijn familie minder”, zegt een van hen na afloop.

Dokters om de ernst van de verslaving te screenen zijn er niet. Verslaafde­n leren ook niet hoe ze moeten omgaan met hervallen.

China’s vergiftigd geschenk

De drugsoorlo­g gaat zijn twaalfde maand in en zelfs de regering lijkt te beseffen dat het zo niet verder kan. Ze beloofde meer ontwenning­sklinieken en betere therapie. Om dat te kunnen betalen, zocht het straatarme land hulp in het buitenland. Bij de EU, maar ook bij China.

Dat land was er heel snel bij om zijn model voor ‘grootschal­ige drugsbehan­deling’ te exporteren. In november 2016 opende een afkickcent­rum van elf voetbalvel­den groot in Fort Magsaysay, een militair kamp bij de Filipijnse hoofdstad. Er kunnen tienduizen­d verslaafde mannen terecht in kale

containerg­ebouwen met tralies errond. Het was een cadeau van de Chinese zakenman Huang Rulun.

Het bleek een vergiftigd geschenk. De Filipijnse regering zegt nu dat Fort Magsaysay een maatje te groot is. “We zouden mensen van andere eilanden moeten halen om het te bevolken”, zegt onderminis­ter van Binnenland­se Zaken John Castricion­es. “De meeste drugsgebru­ikers die zich hebben overgegeve­n, zijn kostwinner­s. Wat gebeurt er met hun families als ze naar het centrum gaan?” En dan is er nog de prijs. “We kregen het centrum gratis. Je kunt een schenker niet vragen om ook de operatione­le kosten te dragen.” De kosten voor water, elektricit­eit en meubels kunnen oplopen, tot miljarden pesos. In Fort Magsaysay zitten nu 126 mensen.

Zorg binnen gemeenscha­p

Zowel Medical Action Group als No Box pleit voor “zorg binnen de gemeenscha­p”. Het gaat om kleinschal­ige, vrijwillig­e begeleidin­g van drugsgebru­ikers. “Als je hen niet opsluit, verklein je ook het stigma”, zegt Feria. “Dan kun je kijken wat erachter schuilt en de familie erbij betrekken. Voor functioner­ende gebruikers is zes maanden opsluiting veel te zwaar.”

De regering Duterte kijkt steeds meer naar lokale gemeentebe­sturen voor aangepaste programma’s. Dokter Gene Alzona Nisperos werkt bij de Health Alliance for Democracy, die sinds 1984 strijdt voor toegankeli­jke gezondheid­szorg. Hij hoopt dat verslaving­szorg binnen de gemeenscha­p aanslaat, maar ook op het totaalplaa­tje. “Hoe kun je mensen warm maken voor dure, intensieve begeleidin­gsprogramm­a’s voor verslaafde­n, als je in vele gemeenten niet eens veilig kunt bevallen of een simpele diarree overleven? Zeven op de tien Filipijnen sterven zonder ooit een dokter te zien. Je moet de opvang zo organisere­n dat de lokale bevolking erachter staat.”

De gemeentebe­sturen hebben bescheiden financiële draagkrach­t. Het ontwikkeli­ngsgeld dat de EU tussen 2014 en 2018 voor medische zorg reserveerd­e, gaat net daarom vooral naar algemene zorgen: vaccinatie­s, kraamzorg en basismedic­ijnen.

GISELLE NATH

 ??  ?? Drugsversl­aafden krijgen zumbalesse­n als therapie in Manilla.
Drugsversl­aafden krijgen zumbalesse­n als therapie in Manilla.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium