Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waar is Waldek?

Thuis zet vanavond een punt achter het 22ste seizoen. Een seizoen waarin de soap alweer kijkcijfer­records verbrak. Ondanks het warme weer zullen er vanavond meer dan 1 miljoen Vlamingen naar de slotafleve­ring kijken. En de scenariste­n hebben naar goede ge

- TOM VETS

Finalekoor­ts in de Eénsoap Thuis vanavond. De reeks is aan de langverwac­hte seizoenfin­ale toe. Belangrijk­ste vraag: Waar is Waldek gebleven? Een blik achter de schermen van de opnames van enkele cruciale scènes in Lier.

Waldek (Bart Van Avermaet) kreeg dit seizoen veel te verduren. Eerst belandde hij in een verboden romance met Simonne (Marleen Merckx). Vervolgens werd hij verdacht van de verdwijnin­g van Julia (Myriam Bronzwaar), waardoor hij in de cel belandde. Daarna werd hij overreden door een bestelwage­n. En vorige vrijdag zag de kijker al hoe hij zwaargewon­d langs de kant van de weg lag. Ook vanavond speelt Waldek een cruciale rol in de finale van het 22ste seizoen.

Gisteren werd al een tipje van de sluier opgelicht. Er werd immers prijsgegev­en wie Waldek in elkaar timmerde. De kijker zag dat Frank (Pol Goossen) zijn vroegere boezemvrie­nd een week eerder met stevige vuistslage­n en rake schoppen stevig toetakelde aan het kanaal. De net uit de gevangenis vrijgelate­n Eddy (Daan Hugaert) pro- beerde Frank tevergeefs in te tomen.

Warme dekentjes

Voor de opnames van die spannende scènes werd er op 18 en 19 april gefilmd langs het Netekanaal in Lier. Tot diep in de nacht, toen het nog vroor, stonden er scènes gepland. Eerst oefenden de ac- teurs de gevechtssc­ène in met stuntcoörd­inator Robert De La Haye. Die toonde elke slag of schop die er moest gegeven worden. Hij rolde zelf over de grond, gaf tips en commentaar. De schoppen waren echt, maar Bart Van Avermaet hield er weinig aan over. “Onder de kledij van Bart zit een kussentje verstopt om de schoppen op te vangen”, vertelt kleedster Lieve Janssens. “We doen meer dan enkel het juiste kostuum of kleedje uitzoeken en klaarlegge­n voor de acteurs. Tijdens deze opnames droegen de acteurs allemaal thermisch ondergoed voor de koude.”

Tussen de opnames door bracht Lieve warme dekentjes voor de acteurs en werd Bart op de set of in de camper bijgeschmi­nkt. De verwonding­en na het gevecht moeten uiteraard kloppen. Een gebroken neus en bloed realistisc­h tevoorschi­jn toveren neemt tijd in beslag.

Risicovoll­e buitenopna­mes

Uitgereken­d op deze opnamedag, een venijnige aprildag, begon de

opname van de vechtscène in de vroege avond onder een stralende zon en blauwe lucht. Maar toen het laatste shot vanuit een andere hoek gefilmd moest worden, was de zon al onder en klopte het donkere beeld niet meer met de eerste opnames. “Het leukste zijn de opnames op locatie”, zegt cameraman Ben Liguori. “Maar dus ook het meest risicovol. We zijn afhankelij­k van factoren die we niet altijd in de hand hebben. Dan is het wel balen als het niet volgens plan verloopt ondanks alle voorbereid­ingen. Zoals ook in dit geval. Er is toen beslist om een deel van de scène op een andere dag op te nemen.”

Blijft de hamvraag: Gaf Frank Waldek een vuistslag te veel? Of is er nog iets anders gebeurd? Wel meer mensen lusten Waldek momenteel rauw. Vanavond volgen hopelijk al enkele antwoorden...

 ?? FOTO VRT ?? De scene waarin Waldek in elkaar getimmerd wordt door Frank werd op een koude aprildag opgenomen aan het Netekanaal in Lier, onder goedkeuren­d oog van stuntcoörd­inator Robert De La Haye.
FOTO VRT De scene waarin Waldek in elkaar getimmerd wordt door Frank werd op een koude aprildag opgenomen aan het Netekanaal in Lier, onder goedkeuren­d oog van stuntcoörd­inator Robert De La Haye.
 ?? FOTO VRT ?? De metamorfos­e van de bloedende Bart Van Avermaet (Waldek) neemt veel tijd in beslag.
FOTO VRT De metamorfos­e van de bloedende Bart Van Avermaet (Waldek) neemt veel tijd in beslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium