Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Droomtrips voor (salon)reizigers

Geen wereldwond­eren, wel een wondere wereld Welke plekken op aarde mag u zeker niet missen? En hoe haalt u dan het meeste uit uw reis? Atlas Obscura en Het Bucketlist Boek voor op reis zetten aan tot dromen, lang voordat de koffers zijn gepakt.

- ILSE DEWEVER

De Eiffeltore­n hebt u vast al beklommen, maar bezocht u ooit al het Palais Idéal van postbode Ferdinand Cheval in Frankrijk? Atlas Obscura brengt duizend markante plekken in kaart voor wie de platgetred­en paden wil verlaten of graag reist vanuit zijn leunstoel. Een duik in vijf werelddele­n.

LE PALAIS IDÉAL (FRANKRIJK)

Toen hij in 1879 de post rondbracht, struikelde Ferdinand Cheval over een kei. Hij verwonderd­e zich over de bijzondere vorm ervan en zag plots een paleis van onregelmat­ige stenen voor zich. De volgende 33 jaar zeulde de postbode van Hauterives op zijn ronde een kruiwagen mee. Met de verzamelde stenen bouwde hij ’s nachts in zijn eentje aan zijn ‘ideale paleis’. Het resultaat is een magnifieke wirwar van grotten, luchtbogen en dieren in steen. Zijn houten kruiwagen kreeg een plaats in de kapel.

AVENUE OF THE BAOBABS (MADAGASKAR)

Het lijkt wel een kunstwerk, maar de baobabbome­n van deze dreef in Menabe zijn puur natuur. Aan een onverharde weg staan rijen baobabs van wel dertig meter hoog. Met hun kruin van ‘wortels’ lijkt het alsof deze bomen van honderden jaren oud onderstebo­ven geplant zijn. Sommige baobabs kunnen ook in de breedte sterk uitdijen. In het Zuid-Afrikaanse Sunland staat er één waar een café inzit, mét wijnkelder.

WK OLIFANTENP­OLO (NEPAL)

Sinds 1982 wordt in het nationaal park van Bardia olifantenp­olo gespeeld. Het spel heeft veel weg van paardenpol­o, alleen zijn de sticks, met een lengte van 2 tot 3 meter, langer. Omdat olifanten niet zo snel lopen, is ook het speelveld kleiner. Elke olifant heeft twee berijders: een bestuurder en iemand om tegen de bal te slaan. In november wordt het WK olifantenp­olo gehouden met spelers van overal.

BIG THINGS (AUSTRALIË)

Wie in de jaren tachtig en negentig een roadtrip over de belangrijk­ste wegen van Australië maakte, liep tegen menig groot object aan. Een stenen ananas van 16 meter bijvoorbee­ld, of de Giant Koala, een beestje van zo’n 14 meter. De betonnen figuren, ontworpen om reizigers naar een winkel of motel te lokken, beantwoord­en aan een plaatselij­k cultureel fenomeen: ‘big thing’. Nog steeds zijn er meer dan honderd ‘big things’ in Australië, al zijn de meeste intussen een beetje vervallen. Fototip!

’S WERELDS STILSTE KAMER (VS)

Volgens het Guinness Book of Records werd in Minnesota de stilste kamer ter wereld gebouwd. Tot 99,9% van al het

geluid in deze kamer wordt geabsorbee­rd door een schuimlaag van 90 cm. Het is er zó stil dat bezoekers hun eigen hartslag, het bloed dat door hun aderen stroomt of het geborrel van hun ingewanden horen. Fabrikante­n gebruiken de kamer om de geluidsste­rkte van producten, zoals schakelaar­s, te meten. Bezoekers raken gedesoriën­teerd door de stilte en houden het er door de herrie in hun lijf vaak niet langer dan enkele minuten vol.

 ??  ??
 ?? FOTO ALAMY STOCK PHOTO ?? Baobabs in Menabe.
FOTO ALAMY STOCK PHOTO Baobabs in Menabe.
 ?? FOTO RR ?? Het ideale paleis van een postbode.
FOTO RR Het ideale paleis van een postbode.
 ?? FOTO RR ?? Giant Pineapple in Woombye.
FOTO RR Giant Pineapple in Woombye.
 ?? FOTO RR ?? Orfield Laboratori­es.
FOTO RR Orfield Laboratori­es.
 ?? FOTO REUTERS ?? Eén olifant, twee spelers.
FOTO REUTERS Eén olifant, twee spelers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium