Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meus en ‘De Stoel’ trekken eropuit

-

Nu de vakantie voor de deur staat, schakelt Eén over op zomermodus.

Dagelijkse (Zomer)kost ziet u voortaan ná Het Journaal, gevolgd door De Stoel.

Vanaf maandag is er gedurende twee maanden geen Blokken meer. Ook Dagelijkse Kost om 18.10u gaat de frigo in. Maar Jeroen Meus blijft wel op de buis. Vanaf maandag trekt hij heel de zomer de hort op. Dagelijkse Zomerkost is er twee maanden lang rond 19.40u. Meus verlaat zijn vertrouwde keuken in Leuven en trekt met zijn mobiele keuken op kooktourne­e naar drie typisch Vlaamse trekpleist­ers.

De eerste halte is een camping in de Vlaamse Ardennen. Jeugdsenti­ment, want Jeroens zomervakan­tie bestond vroeger uit meerdere kampeertri­ps met het gezin. Nadien zet de tv-kok koers naar een vissershui­sje in Sint-Idesbald aan de Vlaamse kust en naar het Zilvermeer in Mol. “Deze drie locaties zijn voor mij een trip down memory lane”, zegt Meus. “Ze doen me terugdenke­n aan mijn schoolreiz­en en uitstapjes met de familie. Ik vind het altijd leuk om op reis te vertrekken. En van loca- tie veranderen zorgt voor nieuwe inspiratie. Hoe zeggen ze dat ook alweer: veranderin­g van spijs doet eten (lacht).”

Op elke locatie zet Jeroen zijn mobiele keuken op. Hij ontmoet er vakantiega­ngers en plaatselij­ke bewoners die met hem meekoken en proeven van de gerechten en de sfeer. Hun verhalen en reiservari­ngen worden zo het belangrijk­ste ingrediënt van het zomerse kookprogra­mma. “Ik kook sowieso altijd op vakantie. Op locatie koken is nog toffer dan thuis. Lokale markten, streekprod­ucten, in de sfeer van het land of de streek, de tem- peratuur van de dag. Wanneer ik rondslente­r in een dorpje, spring ik altijd binnen bij de beenhouwer.”

IJsjes van BV’s in ‘De Stoel’

In de plaats van Dagelijkse Zomerkost zond Eén de afgelopen vijftien jaar 1000 Zonnen uit. Dat zomermagaz­ine komt niet terug, maar het afsluitend­e spelletje De Stoel is nu een apart miniprogra­mmaatje rond 20u. “Al vaker hebben we geprobeerd dingen te veranderen, maar elke keer stellen we vast dat het dan toch maar een flauw afkooksel van het origineel is”, zegt producer Johan Celen. “Daarom steken we enkel De Stoel zelf in een nieuw kleedje.”

Deze zomer zullen er af en toe ook ijsjes te verkrijgen zijn tijdens de opnames. “Dat zal niet alle dagen zijn, maar af en toe verspreid over de zomer. Er zal dan ook een bekende Vlaming op post zijn om de ijsjes mee uit te delen. We communicer­en dat niet op voorhand, het is een extra verrassing.”

 ?? FOTO VRT ?? De Stoel: vanaf nu een apart miniprogra­mma om 20u.
FOTO VRT De Stoel: vanaf nu een apart miniprogra­mma om 20u.
 ?? FOTO VRT ?? Jeroen Meus kookt tijdens de zomer op verplaatsi­ng: in de Vlaamse Ardennen, in SintIdesba­ld aan de kust en aan het Zilvermeer in Mol.
FOTO VRT Jeroen Meus kookt tijdens de zomer op verplaatsi­ng: in de Vlaamse Ardennen, in SintIdesba­ld aan de kust en aan het Zilvermeer in Mol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium