Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand heeft last van langetermi­jngeheugen

- Wim Daeninck Nieuwsmana­ger brieven@gva.be

Na de minister die node haar naam eraan zag kleven, is nu ook de taks verdwenen. Het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e gisteren de zogenoemde Turteltaks die in 2015 door toenmalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) werd ingesteld. De energiehef­fing van gemiddeld 100 euro per gezin werd door de Vlaamse regering ingevoerd om de schuldenbe­rg van zowat 2 miljard weg te werken, veroorzaak­t door een overschot aan groenestro­omcertific­aten voor zonnepanel­en.

Het Grondwette­lijk Hof oordeelde dat de bijkomende energiehef­fing onwettelij­k is, omdat er ook al een federale energiehef­fing bestaat die het energiever­bruik belast. En een dubbele belasting, dat mag niet.

Test-Aankoop en de linkse partij PVDA hadden de zaak bij het Hof aangekaart. Beide organisati­es spreken dan ook van een klinkende zege. Ook sp.a en Groen lieten gisteren weten dat ze ontzettend blij waren met deze “overwinnin­g voor de consument”. CD&V spiegelde dan weer een lagere energiefac­tuur voor. Politici hebben doorgaans weinig last van een langetermi­jngeheugen, en dat is nu niet anders. Want in dit dossier hebben álle beleidspar­tijen boter op het hoofd.

Het systeem van de groenestro­omcertific­aten werd in 2004 door de regering-Leterme I bedacht, met in haar rangen zowel CD&V als Open Vld. Van in het begin voorspelde­n experts dat het systeem zou bezwijken onder zijn eigen gewicht. Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) verlaagde slechts schoorvoet­end en veel te laat de subsidies. Bovendien leverde elke tegenwind of beperkende maatregele­n de banbliksem­s van Groen op. Groene stroom was de heilige koe. Dat die vooral door kapitaalkr­achtige Vlamingen werd gemolken, mocht het enthousias­me niet temperen. Het waren nochtans niet de armsten die zonnepanel­en konden betalen. Bovendien staken multinatio­nals zoals Katoen Natie van Fernand Huts miljoenen subsidies op zak door de bouw van heuse zonnepanee­lparken.

Het antwoord van de regering-Bourgeois (N-VA, CD&V en Open Vld) was de Turteltaks. Een vlaktaks die iedereen moest betalen. Honderden gezinnen werden hierdoor onder de armoedegre­ns geduwd. Energiever­slindende bedrijven betaalden slechts een fractie, eigenaars van zonnepanel­enparken betaalden helemaal niks.

Daarom is het goed dat de Turteltaks nu begraven is. Niet omdat het juridisch niet klopte, maar omdat het een asociale maatregel was.

Maar daarmee is de put niet gedempt. Er zullen andere maatregele­n moeten komen om de energieoms­lag te financiere­n. Hopelijk volgens een rechtvaard­iger systeem.

En o ja, uitgereken­d gisteren verwees datzelfde Grondwette­lijk Hof de klachten over de verlenging met tien jaar van de levensduur van onze oudste kerncentra­les naar Europa. Ooit valt ook daarin een beslissing. Het langetermi­jngeheugen mag dan kort zijn, een langetermi­jnvisie op alternatie­ve energiebro­nnen mag nu dringend op tafel komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium