Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duchateau krijgt struisvoge­lei cadeau

- (svw)

Volgens ABVV Bouw steekt Antwerps schepen Fons Duchateau (NVA) als een struisvoge­l de kop in het zand als het over sociale fraude gaat. Ze gaven hem symbolisch een struisvoge­lei cadeau.

ABVV Bouw klaagt al geruime tijd de sociale fraude aan op bouwwerven van de stad Antwerpen.

“Cijfers van de sociale inspectie spreken voor zich: in 2016 werden op 814 gecontrole­erde werknemers maar liefst 70% overtredin­gen vastgestel­d”, zegt Gerd Callebaut, secretaris ABVV Bouw. “Op 308 gecontrole­erde zelfstandi­gen waren zelfs 78% in overtredin­g met de wet. In 2017 gaan de vaststelli­ngen van overtredin­gen op Antwerpse bouwwerven onverminde­rd voort.”

De socialisti­sche vakbond vraagt het stadsbestu­ur om mee te wer- ken aan mogelijke oplossinge­n, zoals een charter tegen sociale dumping. “Ondanks de zorgwekken­de situatie blijft het stadsbestu­ur het probleem ontkennen”, zegt Callebaut. “Na maanden stilzwijge­n wijst de schepen alle verantwoor­delijkheid af door te stellen dat de aannemers zich niet bewust schuldig maken. Dat is struisvoge­lpolitiek en uitbuiting.”

Schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) zegt daadwerkel­ijk bekommerd te zijn over mogelijke sociale fraude op overheidsw­erven. Hij heeft echter geen weet van deze praktijken.

“Ik krijg daar ook geen meldingen van”, zegt schepen Duchateau. “Als de vakbond overtredin­gen ziet, moet het klacht indienen. ABVV verwijst naar gevallen van zaterdagwe­rk, maar die waren legaal. In onze contracten met aannemers staan de regels duidelijk opgesteld. Wie die overtreedt, pleegt contractbr­euk. Dat wij sociale fraude zouden tolereren, klopt niet.”

 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO Leden van ABVV Bouw overhandig­den het ‘cadeau’ aan een kabinetsme­dewerker van schepen Fons Duchateau.
FOTO VICTORIANO MORENO Leden van ABVV Bouw overhandig­den het ‘cadeau’ aan een kabinetsme­dewerker van schepen Fons Duchateau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium