Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paradise

TW CLASSIC HERENIGT AXL ROSE EN SLASH

-

Paradise City ligt zaterdag in Werchter. Daar voert Guns N’ Roses de affiche van TW Classic aan. Niet zomaar Axl Rose met een stel huurlingen, wel de herenigde oerversie die na een kwarteeuw de plooien heeft gladgestre­ken. Of toch op zijn minst doet alsof, in ruil voor de naar verluidt 3 miljoen dollar die de groep voor elke reünieshow opstrijkt.

Een jaar geleden stond Axl Rose ook nog op het podium in Werchter, toen als verrassend­e interimzan­ger van AC/DC. Zaterdag moet hij er TW Classic een orgelpunt bezorgen met zijn herenigde Guns N’ Roses. Weinig hardrockgr­oepen spreken meer tot de verbeeldin­g. Dat miljoenen fans Rose nog steeds op handen dragen, mag nochtans een klein wonder heten. In Guns N’ Roses, de groep waarmee hij de jongste twintig jaar op grote podia als Graspop en Pukkelpop te zien is geweest, was de zanger nog het enige oorspronke­lijke lid van de bezetting van het roemrijke Appetite for Destructi

on.

Sinds die klassieker uit 1987, met 30 miljoen verkochte exemplaren het best verkochte Amerikaans­e debuut ooit, heeft Rose veel katten te geselen gehad. Vooral tussen hem en gitarist Slash, zijn muzikale rechterhan­d die hem midden jaren 90 de rug toekeerde, bleef het water jarenlang te diep. “De nagel aan mijn doodskist”, noemde Rose hem eens. “Slash is als een kanker die maar best wordt verwijderd. Hoe minder we van hem horen, hoe beter”, liet de zanger in zijn kenmerkend­e, weinig subtiele stijl optekenen.

Fans mochten dan wel hardop van een reünie dromen, jarenlang drukte Axl Rose alle geruchten daaromtren­t de kop in. “Slechts één zaak is zeker; een van ons zal sterven voor we weer bijeenkome­n”, blufte hij in 2009 resoluut. Het bleek zowat de enige mening die Slash nog met zijn vroegere kompaan deelde. “Guns N’ Roses herenigen: nooit”, bevestigde de gitarist in 2012. “Al sinds de Appetite for Destructio­n- tour is Axl een eigen entiteit geworden. Niemand van ons slaagt erin om hem weer met beide voeten op deze planeet te krijgen. Niets in mij verlangt naar een hereniging van de oorspronke­lijke Guns N’ Roses, ook al was dat een van de beste rockgroepe­n in jaren en heb ik er een geweldige tijd mee beleefd.”

Enkele jaren later voedt Slash toch speculatie­s over een mogelijke reünie. “Als Axl me kan garanderen dat hij niet opnieuw drie uur te laat op het podium kruipt, mag hij me altijd bellen”, zegt hij. En kijk, de huidige

Not in This Lifetime… Tour bewijst dat ook koppige rockers hun mening al eens bijstellen. Drummer Matt Sorum en gitarist Izzy Stradlin blijven weliswaar uit beeld, maar Slash en bassist Duff McKagan zijn wel van de partij.

Of dat betekent dat alle plooien met Axl Rose zijn gladgestre­ken, is niet duidelijk. Zeker is wel dat de financiële tegemoetko­ming als helende zalf op de wonden werkt. Dankzij de huidige tournee klimmen Rose, Slash en McKagan prompt op tot de elfde plaats in de top honderd van ’s werelds rijkste beroemdhed­en. Hoe ze dat klaarspele­n? Door de 14 miljoen dollar die de organisato­r van het Coachella-festival vorig jaar neertelde voor de eerste twee reünieconc­erten op dat festival in de Californis­che woestijn. En door de huidige tournee, die à rato van 3 miljoen dollar per concert in totaal zowat 100 miljoen dollar gaat opbrengen.

Zoveel geld doet de rockers hun toon milderen. “Een reünie leek altijd een mogelijkhe­id, maar het moment voelde nooit goed”, sputterde Rose in juni 2016. “Omdat we vrij zeker waren dat dit er nooit van zou komen, staan we hiervan zelf versteld”, trad Slash hem wat later bij, om eraan toe te voegen: “We komen van ver, maar iedereen schiet weer goed met elkaar op.”

Of ze er zaterdag in slagen om de fans in Werchter ook effectief drie uur lang in Pa

radise City te laten wanen, staat buiten kijf, afgaande op de laaiend enthousias­te reacties die de buitenland­se shows oogsten. Daarin passeren alle klassieker­s uit Ap

petite for Destructio­n en opvolgers Use Your Illusion I en

II de revue, aangevuld met een graai uit het dubieuze

Chinese Democracy en covers van klassieker­s van afwisselen­d Wings, The Who en Pink Floyd.

En Axl Rose? Die mogen we blijven zien als de ster die op zijn nimmer fijnbesnaa­rde manier appreciati­e voor zijn publiek uitdrukt: “Als ik God was, zou drie vierde van jullie bestaan uit vrouwen en de rest uit pizza en bier.” Schol!

GUNTER JACOBS

TW Classic, op 24/06 met o.a. Guns N' Roses, The Pretenders en Wolfmother. Tickets 91 tot 156 euro. www.twclassic.be

 ??  ?? Axl Rose ziet de dollars binnenstro­men, zolang hij zich maar een beetje gedraagt.
FOTO
PHOTO NEWS
Axl Rose ziet de dollars binnenstro­men, zolang hij zich maar een beetje gedraagt. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium