Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Chris wilde z elf niet de knoop doorhakken”

Froome zonder kameraad en meesterkne­cht Poels naar Frankrijk

- (hc, bow)

Wout Poels is er dit keer niet bij in de Tour. Na lang wikken en wegen besloot de teamleidin­g van Sky de Nederlands­e meesterkne­cht en kameraad van Froome thuis te laten. Niet voldoende klaar, is de reden.

De Tourploeg bevat met Geraint Thomas en Mikel Landa wel nog twee luitenante­n, maar opvallend is de afwezighei­d van Wout Poels, rouleur Ian Stannard en zelfs Peter Kennaugh, die in het Critérium du Dauphiné op l’Alpe d’Huez voor een lichtpunt zorgde.

Poels was gisteren té ontgoochel­d om zelf te reageren. Dat deed ploegleide­r Servais Knaven gisteren bij de collega’s van De Telegraaf. “Dit was écht een moeilijke beslissing”, stelde de Nederlande­r. Mikel Nieve kwam in de plaats van de man die tot twee keer toe Froome over de bergen loodste en hem met het geel in Parijs bracht. Poels verkende alle Alpen- en Pyreneeënr­itten mee. Na 115 koersloze dagen wegens overbelast­ing van de knie reed hij alsnog de Route du Sud. “Deze beslissing is door meerdere mensen genomen”, stelde Knaven. “Ook Chris Froome werd om zijn mening gevraagd.”

De drievoudig­e Tourwinnaa­r besliste om geen oordeel te vellen. “Gewoon omdat Chris en Wout kameraden zijn geworden”, stelde Knaven.

“We selecteerd­en drie soorten renners: de pure klimmers, waaronder Wout Poels hoort, de mannen voor het middelgebe­rgte, en zij die Chris door de vlakke etappes moeten loodsen. Wout heeft na zijn overbelast­ing keihard gewerkt om terug te keren, maar momenteel zit hij niet op het niveau van 2015 en 2016. We verwachtte­n dat hij daar wel zou belanden de laatste week van de Tour. Hét probleem is dat we voor geel gaan. Dan probeer je zoveel mogelijk zekerheden in te bouwen. Landa en Nieve leken iets zekerder. We houden nu eenmaal niet van verrassing­en. De afwezighei­d van Poels betekent niet alleen een potentieel verlies aan steun voor Froome in de bergen, maar de winnaar van Luik - Bastenaken - Luik 2016 was ook de man die met een kwinkslag iedereen bij het bloedserie­uze Sky door een moeilijke dag sleurde.”

De Duitser Christian Knees (na vijf jaar afwezighei­d) vult de plaats in van Stannard, die langs geen kanten draait. Michal Kwiatkowsk­i is de andere nieuwkomer in vergelijki­ng met vorig jaar. De zes andere helpers waren er al bij.

Dé vraag is of Landa of Thomas wanneer het er echt toe doet hetzelfde hoge niveau halen als Richie Porte en Wout Poels weleer. Poels was bijvoorbee­ld twee jaar geleden op l’Alpe d’Huez de passe-partout van Froome naar eindwinst. Zoals de Keniaanse Brit dat destijds was voor Bradley Wiggins. * De negen: Chris Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowsk­i, Mikel Landa, Mikel Nieve, Sergio Henao, Vasil Kiryienka, Christian Knees en Luke Rowe.

Ook Porte kent ploegmaats

BMC trekt naar de Tour met twee kopmannen: Richie Porte gaat voor de eindzege, Greg Van Avermaet wil opnieuw een rit winnen. Ook bij de selectie: Damiano Caruso, Alessandro De Marchi, Stefan Küng, Michael Schär, Danilo Wyss, Amaël Moinard en Nicolas Roche.

LottoNL - Jumbo gaat naar eigen zeggen naar de Tour met “negen rittenkape­rs”. Die heten Dylan Groenewege­n, George Bennett, Jos van Emden, Robert Gesink, Tom Leezer, Paul Martens, Primoz Roglic, Timo Roosen en Robert Wagner.

 ?? FOTO BELGA ?? Wout Poels en Chris Froome.
FOTO BELGA Wout Poels en Chris Froome.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium