Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak van mij geen Guardiola”

Vedran Pelic maakt zijn droom waar, maar blijft nuchter bij zijn aanstellin­g

- KERSTEN STEURBAUT

Westerlo heeft woensdag als eerste ploeg in 1B de trainingen hervat. Een dag na het definitiev­e afscheid van Jacky Mathijssen nam Vedran Pelic zijn taken als T1 over. “Ik heb het gevoel dat ik het perfecte parcours heb afgelegd.”

Vier jaar geleden stapte Vedran Pelic al eens als T1 het oefenveld naast ’t Kuipje op. Een beetje onwennig. Door Herman Wijnants snel bij de beloften weggeplukt om na het ontslag van Frank Dauwen te depanneren als tussenpaus voor er met Dennis van Wijk een ervaren trainer overnam. Stiekem droomde de Bosniër toen al van die grote promotie: “Binnen een paar jaar hoop ik mijn kans te krijgen als hoofdtrain­er.”

Gisteren was het eindelijk zover. En wat een verschil. Zelfverzek­erd en met een brede glimlach verliet hij als laatste de kleedkamer. Eerst even de handen schudden van de aanwezige supporters om daarna een eerste keer zijn troepen te aanschouwe­n. “Was Jacky gebleven, dan was ik met veel plezier zijn assistent gebleven”, vertelt de Bosniër. “Al vond ik wel dat de tijd rijp was om een nieuwe stap te zetten.”

Eindelijk hoofdtrain­er! Je hebt er wel een tijdje op moeten wachten, Vedran.

“Ik heb te veel ambitie om eeuwig assistent te blijven, maar ik heb het gevoel dat ik de perfecte weg heb afgelegd. Eerst met de jeugd gewerkt en trainer geweest bij de beloften, dan vier jaar gerijpt als assistent en nu de stap naar hoofdtrain­er. Ik weet nu veel beter hoe alles werkt.”

Vier jaar geleden sprak je ook al luidop over je droom om T1 te worden.

“Natuurlijk wilde ik T1 worden, maar toen was het nog veel te vroeg. Als trainer had ik alleen maar een A-licentie. Had ik toen de stap gezet, dan werd ik helemaal uit elkaar getrokken. Kijk naar Belhocine. Die studies voor de Pro License vragen veel tijd en inspanning­en, waardoor je veel momenten niet bij de ploeg kan zijn. Dat werkt niet. Ik heb dat altijd in mijn achterhoof­d gehouden. Voor mij was het duidelijk dat het goed was om een kleine stap te zetten. Voor een trainer is het geen

cadeau om te vroeg te beginnen.”

Er zal nu veel meer op je afkomen: een andere status in de kleedkamer, meer druk van supporters en

media...

“Ik ben nog altijd dezelfde mens als gisteren. Ik ga nu niet plots veranderen omdat ik T1 ben geworden. Wat ik al wel gemerkt heb, is dat de jongens in de kleedkamer op een andere manier naar mij kijken. Er wordt meteen een afstand gecreeerd, dat is logisch. En druk? Die wordt vaak gecreëerd door de media. Als trainer word je opgehemeld of met de grond gelijkgema­akt. Persoonlij­k vind ik dat het ergens tussenin moet liggen. Is het goed, maak dan geen Guardiola van mij. Spelen we een slechte match, dan moet je me ook niet helemaal afbreken.”

Je excollega’s roemen je voor je tactisch inzicht. Welke accenten wil je leggen?

“Ik heb al iets in mijn hoofd, maar ik wil eerst een volledige ploeg ter beschikkin­g hebben en dan mijn verhaal aan de spelers vertellen. Het hangt allemaal af van het materiaal dat je ter beschikkin­g hebt. Op basis van de kwaliteite­n van je spelers kan je iets in elkaar steken. Van mijn spelers verwacht ik wel dat ze begrijpen wat ze doen en dat ze meedenken in het verhaal. In voetbal gebeurt er niets toevallig. Het draait om details. Iedereen moet op elk moment weten wat hij moet doen. Je moet een vast systeem hebben, maar je moet vanuit dat systeem ook makkelijk kunnen omschakele­n. Ik wil ook veel interactie, pas dan weet je hoever je spelers staan en kan je als ploeg groeien.”

Je hebt voorlopig negentien spelers ter beschikkin­g. Wanneer is het huiswerk af?

“Ik hoop zeker nog op vier, vijf extra spelers. Een rechtsacht­er is zeker nodig een ook op de zes moeten we op zoek naar iemand met ervaring. Maar ik besef dat het voor ons niet makkelijk is op de transferma­rkt. We moeten hopen op een opportunit­eit.”

Hoe goed ken je 1B al?

“Vanaf maart heb ik de competitie gevolgd, maar het is heel moeilijk om dat nu in te schatten. Maar we moeten wel realistisc­h blijven: financieel is er een grote kloof. Dat is niet normaal. Je zakt uit eerste klasse en in 1B heb je een van de kleinste budgetten. We moeten hopen dat er op korte termijn een investeerd­er komt. Daarom is het ook overdreven om ons dit jaar in de favorieten­rol te duwen.”

 ?? FOTO SMB ??
FOTO SMB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium