Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wilrijks eerbetoon charmeert me”

Rik Van Linden is in zijn nopje s met fandorp naar zijn naam op Belgis ch Kampioensc­hap

- KAREL LEMMENS

Het Rik Van Linden fandorp wordt the

place to be voor alle Wilrijkena­ars die zondag het BK voor vrouwen en mannen elite in de best mogelijke omstandigh­eden willen volgen. Tegelijk wordt ook hulde gebracht aan de beste Wilrijkse wielrenner ooit.

Het is duidelijk dat je in de wolken bent met het initiatief van het district?

Rik Van Linden: “Dat geef ik graag toe, ja. Maanden geleden al werd ik erover aangesprok­en en ik moet zeggen dat men tijd noch moeite heeft gespaard om een heel mooi project op poten te zetten. Het fandorp komt er aan het voetbalvel­d van Valaarhof en de sporthal van Red Vic aan de Valaardree­f. Dat is amper een kilometer van waar ik woon. De wedstrijd passeert er en daarom is dit een ideale locatie. Er is niet alleen veel plaats voor kinderanim­atie, maar er is ook een tentoonste­lling over de geschieden­is van het wielrennen in Wilrijk en mijn carrière, er komt een groot scherm waarop de wedstrijd van begin tot einde te volgen is en er worden een aantal ex-wielervede­tten die goeie vrienden van mij zijn aan het publiek voorgestel­d via een klein interview op een podium. Daar zijn een paar grote namen bij. Met enige trots kan ik zeggen dat ik bij die mannen niet heb moeten aandringen om naar Wilrijk te komen. Ze zegden allemaal heel spontaan toe. Ook Jolien D’Hoore en een of meerdere van de zussen Druyts hebben toegezegd om na hun wedstrijd langs te komen. Dat doet me allemaal enorm veel plezier. Heel het eerbetoon charmeert me enorm.”

Je hebt in je carrière heel vaak gewonnen, maar je behaalde nooit een nationale titel bij de profs. Is dat een leemte op je

palmares?

“Zeker, al is er wel een verklaring voor. In mijn beste jaren werd het BK bij de profs op vrij geaccident­eerde omlopen gereden. Yvoir, Martelange, Soumagne, Vielsalm,...begin er maar aan, hé. Het parcours ging telkens een beetje boven mijn petje. In 1974 was het BK in Bornem en daar kwam ik kortbij de titel. Alleen had ik de pech dat mijn ploegmaat Roger Swerts in de finale mee voorop reed, zodat de ploeg zijn vlucht beschermde. Daardoor zat ik gevangen in het peloton. Swerts maakte het gelukkig af en ik werd uiteindeli­jk negende.”

Je bewaart dus niet je mooiste herinnerin­gen aan het BK?

“Toch wel! Dat kan verrassend klinken, maar dan heb ik het niet over de periode dat ik zelf wielrenner was, maar wel aan de tijd dat Kristof Goddaert mijn poulain was en ik hem begeleidde tot hij in februari 2014 jammerlijk verongeluk­te. (Wordt even stil...) In 2009 werd het BK in het Waalse Aywaille gereden, zowat de thuishaven van Philippe Gilbert. Er werd met een elitegroep gespurt voor de zege. Boonen haalde het voor Gilbert, maar mijne Kristof stond daar naast die twee grote kanonnen toch maar netjes als derde mee op het podium. Fier als een gieter was ik. Drie jaar later was het zelfs bijna prijs. In Geel was er opnieuw een allerbeste Boonen nodig om Goddaert van het goud te houden. Naast uiteraard wat teleurstel­ling vanwege de gemiste titel was ik vooral trots dat hij daar bewees tot wat hij allemaal in staat was. Zo’n parcours als dat van zondag zou echt iets voor hem zijn geweest. Maar ja,...”

Wie verwacht jij zondag op het hoogste trapje?

“Ik treed diegenen bij die voorspelle­n dat het BK niet voor zuivere spurters is. Daarvoor zullen de kasseistro­ken op het einde doorwegen. Ik verwacht dat Gilbert zijn kans op een derde titel gaat grijpen. Hij is mijn topfavorie­t. Maar als ik met mijn hart moet kiezen, hoop ik dat Jasper Stuyven het haalt. Hij is een jonge gast met veel potentieel die al enkele heel mooie dingen heeft laten zien. De titel winnen kan voor hem de definitiev­e doorbraak betekenen. Dat wens ik hem van harte toe.”

Wat volgt zijn korte biografieë­n van negen exrenners die zondag hun opwachting in Wilrijk zullen maken. Naast hen hebben ook Jos Van Olmen, Nest Bens, Dirk Van Verre, Leon Daelemans, Ortaire Goossens, Herman Beyssens, André Poppe, Sus Verhaegen, Piet Van Katwijk, Frans Mintjens, zijn broer Alex Van Linden, Willy In ‘t Ven en Ludo De Keulenaer bevestigd aanwezig te zullen zijn in het Rik Van Linden fandorp.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Rik Van Linden met zijn vrouw Yvette vorige week tijdens de presentati­e van het BK wielrennen op het Stadhuis in Antwerpen.
FOTO TOM GOYVAERTS Rik Van Linden met zijn vrouw Yvette vorige week tijdens de presentati­e van het BK wielrennen op het Stadhuis in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium