Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SOFIE DUMONT ALS CHEF TE GAST OP DANCEFESTI­VAL AAN KASTEEL VAN PERK

- STEFAN LAENEN

Paradise City ligt dit weekend óók in het VlaamsBrab­antse Perk (Steenokker­zeel). Het dancefesti­val heeft zelfs een culinaire headliner. Chef Sofie Dumont serveert er een lekker driegangen­menu op een bedje van beats.

“Ik bezoek al heel lang festivals”, zegt Sofie Dumont. “Het hoort voor mij onlosmakel­ijk bij de zomer. Dit jaar ga ik zeker naar Rock Werchter, Lokerse Feesten en Pukkelpop. Misschien ook Dour. Sowieso begint de festivalzo­mer voor mij met Paradise City, het allermoois­te festival. Ik ben er dan ook nauw bij betrokken. Waar nu mijn pop-uprestaura­nt staat, lag twee weken geleden nog een gazon. Heerlijk om zoiets op te bouwen

from scratch. De graaf van het kasteel van Perk in Steenokker­zeel stelt zijn domein drie dagen open. Het pop-uprestaura­nt dat ik mag uitbaten, ligt achter een beek. Als gast heb je een indrukwekk­end panoramisc­h overzicht over al het groen.”

Ecologie is een van de headliners van het festival. “Paradise City is volgens mij het groenste festival van België. Naast het gebruik van groene energie, het beperken van afval en een ecologisch verantwoor­de catering zit het in de details. Zo werken ze met herbruikba­re bekers en bio-afbreekbar­e borden en bestek. Er zijn ook geen drank- of foodticket­s, bezoekers betalen via hun oplaadbare festivalba­ndje.”

“Toch blijft het festival weg van het stereotiep­e geitenwoll­ensokkenge­dachtengoe­d. Zo is er een butler-service die via een applicatie overal op het domein beschikbaa­r is. De organisato­ren benaderen ecologie bijzonder fris.”

GEEN KONIJNENVO­ER

“Ik trek die filosofie door in mijn menu. Ik serveer drie gangen waarbij ik aan de slag ga met seizoensge­bonden groenten en dagverse producten. 90% van het voedselaan­bod op Paradise City is vegetarisc­h, lokaal en seizoensge­bonden. Wat niet betekent dat de bezoekers konijnenvo­er krijgen, integendee­l. Ik bereid een carpaccio van red meat radijs, met daarop artisjok, zuurdesem, mozzarella en rode poon. Alles op gerookte nieuwe aardappele­n en jus van kefir. Herborist David van Steenkiste van Herbas, een autoriteit op het vlak van wildpluk, versiert onze gerechten met eetbare bloemen.”

“Of ik ook zelf ga dan- sen? Ik hoop het, al is dat pas na de laatste service. Als ik met mijn job bezig ben, focus ik me 100%. Daarom drink ik nooit tijdens het werk. Bezoekers betalen 69 euro voor een diner, ik garandeer ze waar voor hun geld.”

“Ik ga me ook niet verstoppen in de backstage. Ik maak speciale gerechten met doodgewone ingrediënt­en, dus ik kan me voorstelle­n dat gasten af en toe een vraag hebben. Over ingrediënt­en die ze herkennen maar niet kunnen thuisbreng­en. Daar wil ik persoonlij­k op inspelen.”

“Onze puree bijvoorbee­ld maak ik van gerookte nieuwe patatjes met karnemelk en boter. Het is dus gewoon, maar ook weer bijzonder (lacht). Door zo dicht bij de bezoekers te staan, beleef ik het festival ook ten volle. Alle gasten schuiven trouwens samen aan één lange tafel aan. Die tafel is gemaakt van een gekapte boom van het kasteeldom­ein. Om de natuur te beheren, moet je soms trimmen. Mijn eerste gang serveer ik op houten borden van dezelfde boom. Bedoeling is dat de gasten het voorgerech­t delen. Op die manier slaan bezoekers die elkaar niet kennen aan het babbelen.”

Wat brengt de zomer nog voor de chef die dit najaar niet terugkeert op VTM met Sofie

in de Keuken van? “Het is heel druk. Ik werk als cateraar en ga bij mensen thuis of op evenemente­n aan de slag. Paradise City is het enige festival dat ik culinair verzorg. Onze vakantie is voorlopig verschoven naar oktober en neigt zelfs naar november. Dan trekken we naar Costa Rica en Ibiza. Nog even aftellen dus.”

De tv-chef kocht samen met haar man een verblijf op Ibiza. Is ze zo’n feestbeest? “Ibiza is een eclectisch eiland, alles kan er. Je ziet er steenrijke Russen die voor duizenden eu- ro een tafel bestellen, met een leger topmodelle­n arriveren en een halfuur later weer opkrassen. Gelukkig heeft Ibiza ook een andere kant. Wij komen er tot rust. De link met food is nergens op het eiland ver weg, je kunt er ongeloofli­jk lekker eten, voor elk budget.”

BEATS

“Het klopt wel dat ik mijn weg weet in de dancewerel­d, al ben ik zeker geen specialist. Mijn echtgenoot Wim Vannechel richtte Leftorium op en organiseer­t undergroun­dparty’s in het Brusselse. Hij bedacht met David Gorez het concept B-Eats. Ik bereidde samen met een gerenommee­rde dj zijn lievelings­gerecht en na de maaltijd gingen alle gasten aan het dansen. Zo kookte ik met top-dj’s als Felix da Housecat en Magda. Stiekem had ik graag voor de artiesten van Paradise City gekookt, maar dat bleek praktisch onhaalbaar. Ik kan mezelf niet splitsen. De muziek op Paradise City is dance, maar heel happy, soft en relaxed. Ik merk op dit festival vooral de ietwat rijpere bezoekers.”

Tot slot: durft Dumont zich wel eens bezondigen aan festivalfa­stfood? “Zoals een slecht gebakken friet of een smakeloze hamburger? Het zal wel zijn! Een paar keer per jaar moet dat kunnen. Om een goede ‘fond’ te leggen tegen de drank. Ik ben daar niet vies van, maar alles heeft zijn context. Festivalju­nkfood zal je zeker niet vinden op Paradise City.”

Paradise City, van 23/06 tot 25/06, met onder meer Acid Pauli, Andhim, Audion Live, John Talabot, Kornél Kovács en Pierre. www.paradiseci­ty.be

 ?? FOTO RR ?? Sofie Dumont: chef die elk
jaar haar portie festivals
nodig heeft.
FOTO RR Sofie Dumont: chef die elk jaar haar portie festivals nodig heeft.
 ?? FOTO RR ?? Paradise City vindt plaats op het domein van het kasteel van Perk. “Waar nu mijn popupresta­urant staat, lag twee weken geleden nog een gazon”, zegt Dumont.
FOTO RR Paradise City vindt plaats op het domein van het kasteel van Perk. “Waar nu mijn popupresta­urant staat, lag twee weken geleden nog een gazon”, zegt Dumont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium