Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

GROOTBRITT­ANNIË/ INFERNO: Naar schatting zijn zo’n 600 woontorens in het Verenigd Koninkrijk uitgerust met brandbare buitenbekl­eding, die vergelijkb­aar is met die van de vorige week afgebrande Grenfellwo­ontoren in Londen. Dat heeft de Britse premier Theresa May donderdag gezegd.

CONGO/GEEN VNONDERZOE­K: De Verenigde Naties zullen geen onderzoek instellen naar het geweld in het Congolese Kasaï. De Congolese regering blijft de richting aangeven van onderzoeke­n na het intrekken van een ontwerp van resolutie in de Mensenrech­tenraad in Genève. Vandaag ligt een nieuw document ter tafel, maar dit voorziet alleen in het sturen van een deskundige­nteam.

NOORDKOREA/“TRUMP PSYCHOPAAT”: De Amerikaans­e president Donald Trump is een psychopaat. Dat is de mening van de NoordKorea­anse krant Rodong Sinmum, het officiële orgaan van de regering in Pyongyang. De uitspraak vloeit voort uit de hete (woorden)strijd tussen beide naties in de nasleep van de affaire Otto Warmbier, de Amerikaans­e student die in een coma overgebrac­ht werd naar de VS na een verblijf in een NoordKorea­anse cel. De 22jarige Amerikaan stierf enkele dagen later.

FRANKRIJK/ASSAD: Het vertrek van de Syrische president Bashar alAssad is voor Frankrijk geen prioriteit meer. Belangrijk­er is strijden tegen de terreurgro­epen in Syrië. Dit heeft de Franse president Emmanuel Macron in een interview met acht Europese kranten gezegd.

MIDDENOOST­EN/ JERUZALEM: De Amerikaans­e gezant voor het MiddenOost­en Jared Kushner heeft met de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en de Palestijns­e president Mahmoed Abbas gepraat. Abbas eiste een onafhankel­ijke Palestijns­e staat met Jeruzalem als hoofdstad. Volgens het Witte Huis was het gesprek met Netanyahu “productief”.

FRANKRIJK/LOUBOUTIN: Louboutin mag concurrent­en niet verbieden om ook damesschoe­nen met hoge hakken en een rode zool te verkopen. Dat vindt de advocaatge­neraal van het Europees Hof van Justitie. Of de rechters zijn nietbinden­d advies zullen volgen, weten we over enkele maanden.

GROOTBRITT­ANNIË/ BREXIT: Europese Raadsvoorz­itter Donald Tusk sluit niet uit dat de Brexit wordt teruggedra­aid en dat het Verenigd Koninkrijk dus gewoon in de Europese Unie blijft. Of dat is tenminste waar hij op hoopt. Dat liet Tusk donderdag verstaan voor aanvang van de Europese top.

AFGHANISTA­N/ZELFMOORDA­ANSLAG: Bij een zelfmoorda­anslag donderdag aan een bank in Lashkar Gah, de provincieh­oofdstad van Helmand in Afghanista­n, zijn minstens twintig mensen omgekomen. Vijftig mensen raakten gewond.

PORTUGAL/BOSBRANDEN: De Portugese brandweer is er donderdago­chtend in geslaagd de voortgang van de bosbranden een halt toe te roepen in Gois. Woensdag kregen ze ook de grote brand in de regio Pedrogao Grande onder controle, waarbij 64 doden zijn gevallen.

VS/TERREURDAA­D: De Amerikaans­e federale politie heeft een terrorisme­onderzoek geopend na het incident waarbij een agent werd neergestok­en op de luchthaven van Flint (Michigan). De verdachte zou “Allahu Akbar” hebben geroepen voor hij de agent in de hals stak.

VS/OBAMA: De voormalige Amerikaans­e president Barack Obama en zijn gezin vertrekken eind deze maand naar Indonesië. De Obama’s doen er onder meer het tropische eiland Bali en de hoofdstad Jakarta aan. Obama bracht een deel van zijn jeugd in Indonesië door, nadat zijn moeder met een Indonesiër was getrouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium