Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met bucketlist bewuster op stap

- (id)

Met het lokale accent praten of jezelf een postkaart sturen: de Antwerpse Elise De Rijck (32) formuleert 250 tips om je vakantie op te blinken.

Met Het Bucketlist Boek voor op reis heeft Elise De Rijck nu al vijf boeken vol lijstjes op haar conto, van Het Bucketlist Boek voor grootouder­s tot Het Bucketlist Boek voor vrienden. Van de eerste gids uit 2015 gingen er inmiddels 75.000 exemplaren over de toonbank. Net terug van een reis van zeven maanden door Azië – iets om te schrappen van haar eigen bucketlist – boog De Rijck zich nu over het welzijn van reizigers. “Op reis verkeer je in een andere wereld. Je bent weg van huis. Niemand kent je. Dé kans om ongewone dingen te doen of te durven.”

Naar een lokale kapper gaan, roomservic­e bellen, pootjebade­n in een fontein. Waarop baseerde De Rijck zich voor haar 250 reistips? “Zelfs als je het liefst vakantie houdt in een strandstoe­l, zijn er dingen die je reis meer glans geven. Waarom niet, net als de kinderen, bommekes maken in het zwembad? Ook al schaam je je voor zo veel capriolen, het is wel lachen.”

Naast aanbevelin­gen om jezelf op te vrolijken, bevat deze bucketlist ook voorstelle­n om een ander te plezieren. Door bijvoorbee­ld het kamermeisj­e eens te verrassen met een bedankbrie­fje. “We staan er te weinig bij stil hoezeer lokale mensen zich voor ons inzetten op reis. Zo’n briefje achterlate­n is een kleine moeite. Ook Belgische chocolade meenemen om uit te delen aan je nieuwe vrienden lijkt me een goed idee. Zorg er dan wel voor dat die niet kan smelten”

Dromen waarmaken

Aan het slot van de gids maant De Rijck de lezer aan om zélf suggesties toe te voegen. In welke mate heeft een mens baat bij zo’n lijst vol wensen? “We hebben allemaal dromen. Door ze op te schrijven, realiseren we ons dat beter en groeit ook de drang om ze daadwerkel­ijk uit te voeren. Zo’n lijst is een stok achter de deur om je leven in handen te nemen. Liever dan de dagen door je vingers te laten glippen, kan je misschien een droom waarmaken. En dat hoeft niet per se in het weekend of op vakantie. Door de week zomaar een kampvuur aansteken in je tuin kan ook leuk zijn.”

Aan welke tip heeft De Rijck op reis zelf veel gehad? “Bewust rondkijken en jezelf ervan overtuigen dat je een gelukzak bent dat je op zo’n mooie plek mag zijn. In deze tijd van multimedia is gewoon ‘er zijn’ en in het moment leven al heel wat.”

 ?? FOTO LANNOO ?? Elise De Rijck.
FOTO LANNOO Elise De Rijck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium