Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van baseball naar ambassade

Nieuwe ambassadri­ce voor ons land is vooral bekend van spectacula­ire vechtschei­ding

- SIMON ANDRIES

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft eindelijk een nieuwe ambassadeu­r voor ons land gevonden: de 63jarige Jamie McCourt, zakenvrouw en voormalig eigenaar van het baseballte­am Los Angeles Dodgers. In de VS staat ze toch vooral bekend voor haar epische miljardenv­echtscheid­ing na een affaire met haar bodyguard.

“Een prominente onderneems­ter en advocate uit Boston en Los Angeles”, zo stelt het Witte Huis de nieuwe VSambassad­eur in België kort voor. Met als belangrijk­ste relevante eigenschap: “ze spreekt Frans”. Niet onlogisch, want dat was haar eerste afstudeerr­ichting. Daarna studeerde ze ook nog rechten en specialise­erde ze zich in internatio­naal recht. Tot daar de droge aankondigi­ng, want de excentriek­e Jamie McCourt haalde vooral jarenlang de Amerikaans­e pers met haar spectacula­ire vechtschei­ding. “Een Hollywoods­cript waardig”, volgens nieuwswebs­ite Business Insider. “Een epische strijd in een stad, Los Angeles, die nochtans bekendstaa­t voor pijnlijke scheidinge­n tussen beroemdhed­en.”

Ongepast gedrag

Samen met haar man Frank McCourt vormde ze jarenlang een “billion dollar power couple”. Samen runden ze het bekende baseballte­am Los Angeles Dodgers. Hij als voorzitter, zij als CEO met de brains. Maar na dertig jaar huwelijk was de liefde bekoeld. Haar man ontdekte dat ze een affaire had met haar bodyguard en chauffeur van de LA Dodgers. Ze werd ontslagen voor “ongepast gedrag”. Datzelfde jaar diende Jamie McCourt zelf haar scheidings­aanvraag in. Het begin van een keiharde vechtschei­ding, goed voor 20 miljoen dollar aan advocatenk­osten, en een verhaal waar de Amerikaans­e pers de vingers en duimen bij kon aflikken. McCourt eiste dat ze mede-eigenaar kon blijven van de Dodgers. Ze eiste ook een schadeverg­oeding van 10,7 miljoen euro per jaar om haar dure levensstij­l te kunnen aanhouden. Lees: haar gigantisch­e villa, haar huishoudpe­rsoneel, haar kosten voor de privéjet, enzovoort. Uiteindeli­jk sleepte ze iets meer dan 116 miljoen euro uit de brand, op voorwaarde dat ze de LA Dodgers met rust liet.

Kunst verzamelen

Vorig jaar kwam ze op een conferenti­e voor jonge ondernemer­s nog eens terug op die pijnlijke episode. “Tot op de dag dat ik ontslagen werd, genoot ik van elke minuut. Maar mijn man gaf me mijn pink slip (C4, red.), en voor alle duidelijkh­eid geen van Victoria’s Secret”, grapte ze nog.

Ze gaf tegelijk toe dat ze niet echt goed op haar eigen centen had gelet, want alles was eigendom van haar man. “Ik kon echt niet naïever geweest zijn over mijn eigen financiële situatie, en ik heb daar een zware prijs voor betaald. Ik heb een eigen theorie: hoe slimmer de vrouw, hoe meer ze denkt dat ze alles kan. Maar dat klopt dus niet.”

Niet dat ze zelf in geldnood zit. Met haar schadeverg­oeding van 116 miljoen euro woont ze nog altijd in Los Angeles, meer bepaald in de mondaine badplaats Malibu. Ze runt ook haar eigen investerin­gsmaatscha­ppij en legt zich toe op het verzamelen van kunst en het verbouwen van wijn. In de aanloop naar de Amerikaans­e verkiezing­en schakelde ze zich in voor het campagnete­am van Trump. Haar investerin­gsfirma was ook een gulle donor. Dat werpt nu duidelijk vruchten af, al moet de Amerikaans­e senaat haar nominatie nog definitief goedkeuren.

 ?? FOTO AFP ?? Jamie McCourt.
FOTO AFP Jamie McCourt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium