Gazet van Antwerpen Stad en Rand

David vs. Goliath

Belgian Cats gaan voor megastunt tegen viceolympi­sch en vicewereld­kampioen

- PATRICK CEULEMANS

Mission impossible. David vs. Goliath. Zo wordt de halve finale op het EK tussen België en Spanje omschreven. Op papier hebben de Belgian Cats tegen de viceolympi­sche en vicewereld­kampioen geen kans. Toch gaan ze op zoek naar de stunt.

Na de Verenigde Staten is Spanje het meest succesvoll­e basketball­and ter wereld, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Op de laatste acht EK’s stond het zevenmaal op het podium. In 2013 nog werd Spanje Europees kampioen. De laatste twee wereldkamp­ioenschapp­en leverden brons (2010) en zilver (2014) op. Op de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro veroverde Spanje ook al zilver, na het ongenaakba­re Team USA. De erelijst van de Belgian Cats is in verhouding maagdelijk wit. Alba Torrens en Sancho Lyttle, allebei ploegmaat van Emma Meesseman bij Ekaterinbu­rg, zijn de supersterr­en van het team. Laia Palau is met haar 37 de veterane, de Spaanse Ann Wau- ters. “We hebben misschien slechts 1 kans op 10, maar we zullen tot het uiterste gaan om die te verzilvere­n”, knipoogt de Belgische Ann Wauters.

Drie redenen waarom het toch zou kunnen lukken.

Spaanse onderschat­ting

De Belgian Cats moeten hopen op een offday of onderschat­ting van de Spanjaarde­n. Dat laatste is misschien wel aan de orde. Van de vijf officiële duels met Spanje wonnen de Cats er nul en ook de twee oefenwedst­rijden vorige maand in Wevelgem brachten twee nederlagen. In de tweede partij toen incasseerd­en de Cats zelfs een veertiger. Is Spanje niet bij de les, dan moet de selectie van bondscoach Philip Mestdagh daarvan profiteren.

Unieke Belgische sfeer

Terwijl alles bij Spanje zowat business als usual is, is de sfeer bij de Belgi- an Cats uniek. En niet alleen door de huidige successen. Vanaf de aankomst in Praag fonkelden de Cats ook naast het parket. Op elk officieel moment veroverden ze de harten van fans en organisati­e. “De schatjes van het EK”, worden de Belgische speelsters genoemd. Die ongedwonge­n sfeer vormt ook tijdens de wedstrijde­n de sleutel tot succes. Supersterr­en als Ann Wauters en Emma Meesseman hebben geen kapsones en betrekken iedereen in het succes.

Big 3 in topvorm

De kern van Spanje is uiteraard veel dieper dan die van de Cats. “Ze hebben op elke positie een dubbele bezetting, zonder verzwakkin­g. Indrukwekk­end”, weet Ann Wauters. De Belgian Cats pakken op dit EK echter uit met een fameuze Big Three. Emma Meesseman is met 21,3 punten momenteel zelfs topschutte­r van het EK en voegt daar ook nog eens gemiddeld 8 rebounds en 2 blockshots aan toe. Zij is op weg om de MVP te worden. Ann Wauters is op haar 36e van goudwaarde, voelt Meesseman blindeling­s aan en tekent op dit EK voor een gemiddelde van 16 punten en 6 rebounds. Kim Mestdagh is dan weer dodelijk efficiënt vanachter de driepuntli­jn. De dochter van de bondscoach is goed voor gemiddeld 15 punten en 4 assists. Als de Belgische Big Three vandaag schitteren, komen er ook voor de andere Cats mogelijkhe­den, en wie weet...

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ?? Wauters en Meesseman: Belgisch geluk. Onder: Alba Torrens
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS Wauters en Meesseman: Belgisch geluk. Onder: Alba Torrens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium