Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Triest schouwspel om één stoel

Gevecht om de macht. Na de politiek, nu de voetbalbon­d. De aanloop naar de voorzitter­sverkiezin­gen van vandaag is er eentje van intriges, valse beloften, communauta­ir gekrakeel en dolken in de rug. Met als resultaat: twee kandidaten, een van 74 en een van

- LUDO VANDEWALLE

De 74jarige Linard krijgt de steun van alle Franstalig­en. Of toch niet? Toen Gerard Linard acht maanden geleden afscheid nam als interim-CEO dachten we dat we die man nooit meer zouden terugzien in het voetbal. “74 jaar en tijd om uit te bollen”, had hij ons zelf nog tijdens zijn laatste trip met de Rode Duivels naar Cyprus gezegd. En nu is hij plots de favoriet om voor twee jaar bondsvoorz­itter te worden, hoewel hij dat volgens de reglemente­n maar één jaar kan doen. Op de voetbalbon­d is alles mogelijk.

In principe wordt Linard gesteund door de Waalse vleugel (7 stemmen) van de voetbalbon­d en de Pro League, de verzamelin­g van profclubs (8 stemmen). Tegenkandi­daat Gilbert Timmermans kan alleen maar rekenen op de steun van de Vlaamse vleugel (7 stemmen). Een simpel rekensomme­tje leert: 15-7 voor Linard. Omdat een simpele meerderhei­d volstaat, is dat gewonnen spel. Maar – en hier beginnen de onvermijde­lijke intriges – het is niet zeker dat Linard onvoorwaar­delijk op de steun van zijn Waalse collega’s kan rekenen. De stemming is geheim en Linard ligt zwaar overhoop met David Delferière, ondervoorz­itter van de bond en vader van scheidsrec­hter Sebastien. In diens spoor ook Michel Dumoulin, een stemgerech­tigd lid van het Uitvoerend Comité. Dat zijn twee Franstalig­e stemgerech­tigden wiens stemmen in de lucht hangen. Wat speelt het meest? Persoonlij­ke aversie of communauta­ire eenheid? Het zou niet de eerste keer zijn dat er eigengerei­d wordt gestemd. Twee jaar geleden lapten drie Franstalig­e amateurs de afspraken aan hun laars en stemden niet voor De Keersmaeck­er maar voor Joseph Allijns, de kandidaat van de profs. Toen keerde Phillippe Collin, die zoals alle profs geacht werd voor Allijns te stemmen, zijn kar, waardoor De Keersmaeck­er alsnog won.

Ach, dan kan Linard toch op de profclubs rekenen. Of toch niet? Bij 11-11 wint Gilbert Timmermans, want die heeft de langste staat van dienst. Kan Timmermans bij de Pro League genoeg stemmen sprokkelen als we naar de acht stemgerech­tigden bij de profs kijken? Normaal gezien niet. Maar alles kan op de voetbalbon­d.

Een situatiesc­hets: over Bart Verhae- ghe en Mehdi Bayat en wellicht ook Daniel Spreutels (Anderlecht) en Mieke Declercq (Zulte Waregem) bestaat geen twijfel: zij stemmen voor Linard. De vier andere afgevaardi­gden zijn een groter vraagteken. Afspraak of niet, Johan Timmermans (KV Mechelen), Joseph Allijns (Kortrijk), Bruno Venanzi (Standard) en Paul Van der Schueren (OH Leuven) laten niet in hun kaarten kijken. Ook hier de intrige, het verraad: Allijns heeft nog een rekening openstaan met Linard, want die liet hem twee jaar geleden vallen toen hij kandidaat-voorzitter was.

Dat de oneigenlij­ke coalitie Franstalig­en-Pro League nooit op de raad van bestuur van de Pro League op tafel kwam, zit sommigen zeer hoog. “Een machtsgree­p van Verhaeghe en Bayat, en de rest moet maar mee”, klinkt het op de Pro League. Gevechten van ego’s, hadden we dat al gehad?

Eén jaar Linard en dan Mehdi Bayat. Of toch niet? De gesprekspa­rtners in de kandidatuu­r van Gerard Linard waren Verhaeghe en Bayat. Waarnemers, vooral aan de Vlaamse kant, zien er een vermetel plan in. Als Linard over een jaar de reglementa­ire leeftijdsl­imiet bereikt, moet de bond opnieuw op zoek naar een voorzitter. Dan zou Mehdi Bayat naar voren worden geschoven, alweer met steun van de Franstalig­e amateurs en de Pro League. De kanonnen om dat eventueel plan te kelderen, worden nu al in stelling gebracht. De onvermijde­lijke banden van Mehdi Bayat met zijn broer/spelersmak­elaar Mogi bijvoorbee­ld. Of de vrees voor weer een Nederlands­onkundige voorzitter ook. En nog het meest: nog uitbreidin­g van de macht van het duo Bayat-Verhaeghe. Linard rekent op een aanpassing van het reglement om twee jaar en misschien wel langer voorzitter te blijven. Kan dat? Normaal gezien niet. Maar op de voetbalbon­d kan alles.

Verhaeghe denkt alleen aan zichzelf. Of toch niet? De rol van Bart Verhaeghe, ondervoorz­itter van de voetbalbon­d én voorzitter van Club Brugge, wordt steeds meer in vraag gesteld. Dat hij een zware hand heeft in de manoeuvres om De Keersmaeck­er uit te schakelen, tot daar aan toe. Maar zijn helse strijd tegen het Eurostadio­n roept steeds meer weerstand op. “Verhaeghe heeft belangen buiten het voetbal om zo tegen dat stadion te zijn”, klinkt het. “De kantoorrui­mte die het Eurostadio­n zou bieden, heeft hij ook voorzien in zijn Uplace-project in Vilvoorde. Het mobiliteit­splan dat het Eurostadio­n voorziet, is ten voordele van het te bouwen winkelcent­rum NEO, concurrent­ie voor Uplace dus. Ten derde is er Anderlecht dat misschien ooit nog in het Eurostadio­n terechtkom­t.” Het is vooralsnog een tweestrijd, want dezelfde bronnen zouden dan weer betreuren dat Verhaeghe de bond zou verlaten. Want, weliswaar in zijn soms te directe stijl, Verhaeghe heeft intussen wel een en ander in gang gezet bij de voetbalbon­d. Meer profession­alisme, financiële grote kuis en het verwijdere­n van François De Keersmaeck­er. Zo zijn we op deze gekke carrousel weer bij het begin.

En nog: het is zelfs niet helemaal zeker dat de voorzitter­sverkiezin­gen vandaag doorgaan. Guy Craybex, als (ex-?)lid van het Uitvoerend Comité, heeft namelijk een procedure tegen de Pro League lopen waardoor de stemming zou kunnen worden uitgesteld. De Pro League zou echter al een tegenzet in petto hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium