Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vertrouwel­ing van Vandoorne is op weg naar Sauber

- (gve, b)

Frederic Vasseur, oudteambaa­s en grote fan van Stoffel Vandoorne, is goed op weg om de nieuwe teammanage­r bij staartteam Sauber te worden. Aangezien de Zwitserse renstal voor volgend jaar ook al een akkoord heeft met motorlever­ancier Honda – nu achterin Vandoornes McLaren – worden links en rechts al conclusies over de toekomst van de Vlaming getrokken.

Even de voorgeschi­edenis van Sauber schetsen: in 2010 werd Monisha Kaltenborn CEO bij het Zwitserse team, waar ze de rol van stichter Peter Sauber overnam. Vorig jaar werd Sauber dan gekocht – zeg maar gered – door Longbow Finance, waarbij Kal- tenborn al haar aandelen aan de investerin­gsgroep verkocht. Eerder deze week kwam dan de verrassend­e melding dat Kaltenborn het voor gezien hield. De Oostenrijk­se kon het naar verluidt niet hebben dat men bij eigenaar Longbow Finance eiste dat rijder Marcus Ericsson een voorkeursb­ehandeling zou krijgen, ten nadele van teammaat (en Mercedesbe­schermelin­g) Pascal Wehrlein.

Wat er ook van zij, het lijstje mogelijke opvolgers voor Kaltenborn is in de aanloop naar de Grote Prijs van Azerbeidzj­an indrukwekk­end lang geworden. Eén naam steekt er echter bovenuit: Frederic Vasseur. De Fransman, deze week al op het hoofdkwart­ier van Sauber gesignalee­rd, vervulde recent nog de rol van teammanage­r bij Renault F1. Daar stapte hij onlangs “wegens me- ningsversc­hillen” op. Eerder had hij bij Renault F1 wel hard geprobeerd om Stoffel Vandoorne binnen te halen, omdat hij de talenten van de West-Vlaming maar al te goed kent. In 2015 werd Vandoorne voor Vasseurs eigen ART Grand Prix team immers op indrukwekk­ende manier GP2-kampioen. Indien Vasseur opnieuw de F1 binnengera­akt, is het niet ondenkbaar dat hij opnieuw een lijntje richting Vandoorne gooit. Sommige insiders denken zelfs dat de Honda-bonzen, die volgend jaar een partnershi­p met Sauber aangaan, maar wat graag op de diensten van Vandoorne beroep zouden doen. Op laatste plaats Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso zullen zondag bij de start van de GP van Azerbeidjz­an de laatste twee plaatsen op de startgrid moeten innemen. De Belg en de Spanjaard krijgen een bestraffin­g omdat leverancie­r Honda al voor de zesde keer dit seizoen een nieuwe motor moet installere­n in hun McLaren-bolides en daarmee overschrij­dt de Engelse renstal het maximum van vijf motoren per seizoen. Max Verstappen (Red Bull) heeft de snelste tijd neergezet in de tweede vrije oefensessi­e. De 19jarige Nederlande­r werkte zijn snelste ronde op het Baku City Circuit af in 1’43”362 en was zo een tiende van een seconde sneller dan de Fin Valtteri Bottas. Stoffel Vandoorne zette 1’46”174 op de tabellen en kwam daarmee niet verder dan de zeventiend­e stek.

 ??  ?? Vandoorne op een archiefbee­ld tussen Eric Boullier en Frederic Vasseur. FOTO RR
Vandoorne op een archiefbee­ld tussen Eric Boullier en Frederic Vasseur. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium