Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ultimatum: Qatar moet Al Jazeera opdoeken

Experts spreken van oorlogsver­klaring

- (wba)

Een oorlogsver­klaring. Zo zien experts het ultimatum dat Qatar krijgt opgelegd om aan te tonen dat het geen steun meer levert aan terreurgro­epen zoals Al Qaeda en IS. Ze krijgen amper tien dagen om aan dertien eisen te voldoen. De meest opvallende: tvzender Al Jazeera opdoeken. En alle Turkse soldaten moeten per direct het land uit.

“Ongezien”, noemt Koert Debeuf, expert Midden-Oosten, de eisenbunde­l die Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein opleggen aan Qatar wegens te nauwe banden met terreurorg­anisaties. “Vooral Qatars openlijke steun aan de Moslimbroe­ders in de hele Arabische wereld is nu de oorzaak van het dreigende conflict”, zegt Debeuf. “Volgens Saudi-Arabië verstoren de Moslimbroe­ders de stabilitei­t in de regio. En omdat nieuwszend­er Al Jazeera achter de beweging staat, wordt nu de sluiting van de zender geëist.” Daar krijgt de Golfstaat amper tien dagen voor. Maar de lijst is veel langer en complexer. Zo moet Qatar de diplomatie­ke banden met Iran terugschro­even, net als de internatio­nale handel. De Turkse legerbasis in het land moet in sneltempo worden opgedoekt en Qatar moet alle financiële steun aan organisati­es openlijk bekendmake­n. “De eisen die nu voorliggen, zijn een regelrecht­e oorlogsver­kla- ring”, zegt Koert Debeuf. “Het lijkt onrealisti­sch dat Qatar op alle eisen zal ingaan. Dat zou de totale vernederin­g betekenen voor de regerende koninklijk­e familie AlThani.” Gisteren liet de Qatarese minister van Buitenland­se Zaken alvast weten dat het buitenland­s beleid niet wordt gewijzigd.

Als het land niet plooit, dreigt een hele regio meegesleur­d te worden in het conflict. “Want ook Iran en Turkije worden met dit ultimatum geviseerd. Ik denk niet dat Turkije akkoord zal gaan om zijn militaire basis in Qatar op te doeken. Als dit conflict escaleert, staan Saudi-Arabië en Turkije tegenover elkaar. Als dan één dominostee­ntje valt, kan de hele regio worden meegetrokk­en.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Een medewerker van de tvzender Al Jazeera.
FOTO REUTERS Een medewerker van de tvzender Al Jazeera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium