Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een derde van makelaars bereid tot discrimina­tie

-

Bij een kwart van de advertenti­es voor huurwoning­en en huurappart­ementen wordt een mannelijke huurder met NoordAfrik­aanse naam benadeeld. Een derde van de makelaars gaat in op de vraag om etnisch culturele minderhede­n te weigeren.

Dat blijkt uit een recent onderzoek naar discrimina­tie door vastgoedma­kelaars op de private huurmarkt. De rondvraag werd uitgevoerd door de Vrije Universite­it Brussel en de Universite­it Gent in het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest. Er waren onder meer praktijk- tests, waarbij twee geïnteress­eerde kandidaat-huurders voor een huuradvert­entie op Immoweb contact opnamen met een makelaar. Beide kandidaat-huurders hadden bijna dezelfde relevante kenmerken, behalve op het vlak van etniciteit. Er waren 10.978 schrifteli­jke praktijkte­sts en 1.542 telefonisc­he praktijkte­sts. Daaruit bleek dat bij 23% van de huuradvert­enties Noord-Afrikaanse mannelijke kandidaten systematis­ch werden benadeeld. Bij mannen uit het zuiden van de Sahara, met een Sub-Sahara Afrikaanse naam, was dat 21%. Bij vrouwen met een Noord-Afrikaanse naam was dit 12% en bij vrouwen uit het zuiden van de Sahara 23%.

Mystery shopping

Voor het onderzoek werd ook aan mystery shopping gedaan. Een eigenaar benaderde een vastgoedma­kelaar met de vraag een woning te verhuren, maar kandidaten van allochtone afkomst te weigeren. Ongeveer een derde van de makelaars ging op de vraag in. Een minderheid (14%) weigerde. Om discrimina­tie op de huurmarkt aan te pakken, stellen de onderzoeke­rs de aanpak van de stad Gent voor. Daar worden praktijkte­sts gehouden. Zonder medeweten van de makelaars en eigenaars informeerd­en vrijwillig­ers naar een appartemen­t. Daaruit bleek dat 24% van de makelaars discrimine­erde. Makelaars en eigenaars werden na de tests geïnformee­rd. Bij een tweede ronde praktijkte­sts daalde de discrimina­tie tot 10%.

Ook inkomen bepalend

Het onderzoek toonde ook discrimina­tie op basis van inkomen aan. In een derde van de huur– advertenti­es werden kandidaath­uurders met een werklooshe­idsuitkeri­ng systematis­ch benadeeld tegenover huurders met een job, ook als de hoogte van beide inkomens vergelijkb­aar was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium