Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bastenaken: Hier moet gewerkt worden

-

Van Namen naar Bastenaken, ook bekend als Bastogne, is het 90 kilometer rijden dwars door de Ardennen. “Lutgen is een typische Ardennees”, zegt Ivo, een Antwerpena­ar die hier al negen jaar woont. “Koppig en stug. Hij zal niet van mening veranderen en hij zal ook nooit spijt krijgen van zijn stap.”

Ivo zit op een terrasje te genieten van een middagbier­tje, enkele meters verderop staat zijn fraaie cabrio te blinken in de zon. “We hebben een parfumerie in Antwerpen op de Grote Markt en hier doen we de stockage en het bottelen”, zegt hij. Hij voelt zich goed in het stadje tegen de Luxemburgs­e grens. “Mensen zijn hier zoals Vlamingen: er moet gewerkt worden. Hier geen profitaria­at of cliëntelis­me. De familie Lutgen ken ik. Benoît Lutgen is een goede burgemeest­er en ik snap niet waarom hij nu zoveel kritiek krijgt. Dan doet iemand eens wat, en is het weer niet goed. Nu, het is een gok. Ofwel slaat hij een grote slag, ofwel is het afgelopen met hem.”

In een smal straatje vlak bij het marktplein met de bekende tank zijn een paar honderd scholieren uitbundig het einde van de examens aan het vieren. Politiek is de laatste van hun zorgen. Een van de lokale café-uitbaters zegt dat hij de politiek echt kotsbeu is. “Ik heb er genoeg van, van het gekonkel, van de schandalen. Ach, al zouden ze vandaag allemaal opstappen, dan krijg je morgen weer dezelfde toestanden. De PS heeft nu gewoon wat overdreven. Ik weet totaal niet voor wie ik ga stemmen. Lutgen doet het lokaal wel goed. Dit is een van de weinige ge- meenten waar er tenminste iets beweegt.” Hij beaamt dat een ‘Bastognard’ geen Waal is. “Wie hier werkloos is, wil zo snel mogelijk weer aan de slag. Ik vind ook dat de werklooshe­idsvergoed­ing na drie maanden zou moeten wegvallen. De PS is veel te sociaal. Bart De Wever? Dat is een man met ideeën, hé.” Een ober in een brasserie om de hoek zegt dat hij altijd “blauw” heeft gestemd, MR dus. “Michel probeert de zaken aan te pakken. Maar met de PS is het nog niet afgelopen, vrees ik. Die zullen er altijd zijn ( schril lachje).”

5.000 euro netto voor arbeider

Een geheel andere kijk komt van André en Danny, twee arbeiders aan de toog in een volks café, en heeft niets met politiek te maken. “We volgen het niet zo in België. Ze doen maar. We wonen hier, maar we werken in Luxemburg. Dat verdient beter. De lonen liggen er hoog en je betaalt veel minder belastinge­n. Maar huizen zijn er ook een stuk duurder, daarom blijven we in België wonen.”

De loonversch­illen zijn echt wel groot. “Ik heb 1.000 euro netto meer dan een schrijnwer­ker in een fabriek in België”, zegt Danny. Zijn Luxemburgs­e vriend Marto pikt in en zegt dat hij tussen de 4.500 en 5.000 euro per maand verdient. Netto. “Hij doet wel ploegenshi­fts, met nacht- en weekendwer­k, dat loopt op”, zegt Danny ter nuancering. Waarop Danny en André aan een rondje klagen over Belgische taksen beginnen: “Wij moeten hier nog altijd kijk- en luistergel­d betalen voor televisie en radio! Dat is schandalig. En de autobelast­ing hier!”

Antwerpena­ar Ivo: “Hier is er g een profitaria­at of cliëntelis­me.” Marto, André en Danny: “Ze doen maar, wij werken toch in Luxemburg en betalen daar v eel minder belastinge­n.” Ober in br asserie: “Met de PS is het nog niet af gelopen, vrees ik.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium