Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overlast door wedkantore­n aan banden gelegd

Minister Koen Geens werkt aan voorstel om burgemeest­ers meer slagkracht te geven

- DENNIS VAN DAMME

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) legt de laatste hand aan een wetsontwer­p dat burgemeest­ers meer slagkracht moet geven in de strijd tegen overlast door wedkantore­n. Als het wordt goedgekeur­d, mogen er geen gokkantore­n meer bijkomen.

De bewoners van de Kapelstraa­t in Hoboken ondervinde­n naar eigen zeggen overlast door een wedkantoor. De klanten van de zaak, waar vooral gewed kan worden op sportwedst­rijden, parkeren dubbel of op het trottoir en rijden aan hoge snelheid achteruit door de eenrichtin­gsstraat. Ze laten hun sigaretten­peuken achter op de stoep en als het koud is, gaan ze roken in het portiek van een appartemen­tsgebouw aan de overkant van de straat. Geregeld zou er ook gevochten worden. Als het een café zou zijn, zou de burgemeest­er dankzij de nieuwe gemeentewe­t kunnen ingrijpen. “Maar tegen een wedkantoor kan een burgemeest­er weinig beginnen”, zegt Koen Van Heddeghem van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “De uitbaters krijgen hun vergunning van de Kansspelco­mmissie en kunnen zich daarachter verschuile­n als ze klachten krijgen. De burgemeest­ers geven de kansspelco­mmissie wel advies bij het uitreiken van de vergunning, maar we stellen vast dat dat advies niet altijd wordt gevolgd.” Sluitingsu­ren

Ook Carine Leys, fractielei­dster van N-VA Antwerpen, stelt vast dat het moeilijk is om op te treden tegen de overlast. Zij woont zelf in Hoboken, niet ver van het bewuste wedkantoor. “Er worden wel pv’s opgesteld, maar het is moeilijk om de vaststelli­ngen te linken aan het bewuste kantoor. Terwijl het voor de buurtbewon­ers wel duidelijk is waar de problemen vandaan komen.” Aan dat gebrek aan slagkracht komt nu mogelijk een eind, want minister van Justitie Koen Geens werkt aan verschille­nde koninklijk­e besluiten en wetsontwer­pen om de kansspelwe­t te updaten. “De beschermin­g van de speler staat hoog op de agenda, maar ook de beperkte slagkracht van de gemeenten is mij bekend”, zegt Geens. “In mijn wetsontwer­p, waar alle partijen het trouwens mee eens zijn, wordt voorzien dat de wedoperato­r een convenant afsluit met de gemeente als voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning van de kansspelco­mmissie. Het convenant bepaalt waar de kansspelin­richting wordt gevestigd, alsook de openings- en sluitingsu­ren.”

Van 1.000 naar 600

Het wetsontwer­p kwam tot stand in samenspraa­k met de VVSG. “Het belangrijk­ste is dat de steden en gemeenten een stok achter de deur hebben”, zegt Koen Van Heddeghem. “In het convenant zou bijvoorbee­ld ook een moraliteit­sonderzoek kunnen worden opgenomen.” Zo’n onderzoek zou verhindere­n dat iemand die veroordeel­d is voor pakweg fraude of witwasprak­tijken, een toelating zou krijgen om een wedkantoor in te richten. In het wetsontwer­p wordt ook voorzien dat een wedkantoor niet mag worden gevestigd in de buurt van scholen, ziekenhuiz­en en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, tenzij de gemeente dat om een bepaalde reden toch toestaat. Verder zou ook het aantal bestaande wedkantore­n terugge- drongen worden. Momenteel mogen er maximaal duizend wedkantore­n of kansspelin­richtingen klasse IV, zoals de wet ze definieert, een vergunning krijgen. Dat aantal zou teruggebra­cht worden naar zeshonderd, terwijl er op dit moment 685 wedkantore­n zijn. Er zouden geen kantoren gesloten worden, maar er zouden er dus ook geen meer mogen bijkomen.

Dag en nacht verschil

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) vraagt al langer om beter te kunnen optreden tegen de kantoren. “Ik hoop dan ook dat Minister Geens de hervorming op de kansspelwe­tgeving snel en succesvol kan afronden”, zegt hij. Het wetsontwer­p wordt binnenkort voorgelegd aan de ministerra­ad en hier en daar klinkt de hoop dat het nog voor de zomer gestemd kan worden. “De mogelijkhe­id tot een convenant lijkt misschien maar een kleine maatregel, maar voor de bestrijdin­g van overlast is het dag en nacht verschil”, zegt N-VA-volksverte­genwoordig­er Johan Klaps, die de materie mee opvolgt. Het Hobokense wedkantoor dat ervan beschuldig­d wordt voor overlast te zorgen, wilde gisteren niet reageren.

KOEN GEENS Minister van Justitie “In mijn wetsontwer­p, waar alle partijen het mee eens zijn, wordt voorzien dat de wedoperato­r een convenant afsluit met de gemeente als voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning van de kansspelco­mmissie.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Volgens de bewoners van de Kapelstraa­t in Hoboken zorgt het wedkantoor in hun straat voor veel overlast.
FOTO WALTER SAENEN Volgens de bewoners van de Kapelstraa­t in Hoboken zorgt het wedkantoor in hun straat voor veel overlast.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium