Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In drie muisklikke­n naar gemotiveer­de werknemer

Vzw Werkvormm helpt met 3clicksawa­y.be vluchtelin­gen en langdurig werklozen aan job

- CHRISTOF WILLOCX

Een gemotiveer­de vluchtelin­g vinden wordt voor werkgevers makkelijke­r dan ooit. Drie muisklikke­n en het is gebeurd. Vzw Werkvormm lanceert het initiatief ook voor Belgen die al geruime tijd werkloos zijn.

“Als wij naar een werkgever bellen om te melden dat een gemotiveer­de vluchtelin­g werk zoekt, moeten we meestal met enige scepsis afrekenen”, zegt Chris Bryssinckx, algemeen coördinato­r van vzw Werkvormm, een organisati­e die lagergesch­oolden en vluchtelin­gen opleidt en voorbereid­t op een job. “Met onze website 3clicksawa­y.be, die we vrijdag hebben gelanceerd, geven we die vluchtelin­gen een gezicht. Daardoor zijn werkgevers sneller geneigd om ze een kans te geven. De werkzoeken­den lachen vriendelij­k op de foto en de werkgever komt meteen te weten over welke capaciteit­en ze beschikken.” Vzw Werkvormm heeft de website met financiële steun van de provincie Antwerpen gemaakt.

Opleiding

Hoe werkt de website precies? “De werkgever kan op 3clicksawa­y.be met een eerste muisklik een sector aanduiden waarvoor hij iemand zoekt, bijvoorbee­ld horeca, schoonmaak, groendiens­t, voeding of metaal”, vertelt Bryssinckx. “Bij de tweede muisklik krijgt hij foto’s te zien van mensen die werk zoeken in de gekozen sector, met telkens hun hoogst behaalde diploma’s, werkervari­ng, leeftijd, land van herkomst en over welke vervoersmi­ddelen de werkzoeken­de beschikt. Werkgevers kunnen er met een derde en laatste muisklik een werkzoeken­de uitkiezen en hun contactgeg­evens achterlate­n. Wij regelen ten laatste de volgende werkdag een sollicitat­iegesprek tussen de werkzoeken­de en het geïnteress­eerde bedrijf.” Alle werkzoeken­den op de website hebben een opleiding gevolgd bij de vzw Werkvormm, het Steunpunt Tewerkstel­ling of PIVA. “Ze zijn ook stuk voor stuk gemotiveer­d en hebben de nodige arbeidsatt­itudes. Ze weten dus dat ze op tijd op hun werk moeten zijn”, zegt Chris Bryssinckx.

Van 28 naar 500 werkzoeken­den

Vandaag staan er nog maar 28 werkzoeken­den op de website 3clicksawa­y.be, die allemaal uit de stad Antwerpen of de Rupelstree­k komen. “Wij willen in de komende weken ook werkzoeken­den uit andere regio’s op de website zetten”, zegt Bryssinckx. “Tegen eind volgend jaar zouden er zeker vijf- honderd mensen uit heel Vlaanderen op de website moeten staan.” Vzw Werkvormm maakte vrijdagnam­iddag op de Bredabaan in Merksem reclame voor de nieuwe website, door een pop-upkantoor op te zetten met enkele foto’s van werkzoeken­den die op de website staan. “We deden dat om ons initiatief ook in het straatbeel­d zichtbaar te maken. Het pop-upkantoor was slechts enkele uurtjes open. Vanaf nu doen we het enkel digitaal. Met deze website bieden we de werkgevers op een schoteltje ruwe diamanten aan. Het is aan hen om die diamanten te slijpen. Aan goede wil ontbreekt het de werkzoeken­den zeker niet.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Chris Bryssinckx van vzw Werkvormm promootte zijn nieuwe website met een popupkanto­or op de Bredabaan dat slechts enkele uurtjes open was. “Vanaf nu doen we het enkel digitaal.”
FOTO DIRK KERSTENS Chris Bryssinckx van vzw Werkvormm promootte zijn nieuwe website met een popupkanto­or op de Bredabaan dat slechts enkele uurtjes open was. “Vanaf nu doen we het enkel digitaal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium